Srbija i Balkan

Američko-prištinska farsa: Brane princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta - u Ukrajini

Za "brutalnu ugroženost" domova i sredstava za rad Srba na Kosovu i Metohiji u proteklih dve i po decenije, kao i o egzistencijalnim pretnjama Srbima na KiM, u govoru Džefrija Hovenijera u Narodnoj biblioteci u Prištini juče nije bilo mesta
Američko-prištinska farsa: Brane princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta - u UkrajiniGetty © RKuljovska

"Ako dozvolimo da Putinova agresija na Ukrajinu uspe, to će ohrabriti autoritarne režime širom sveta da koriste silu kako bi prekrajali međunarodno priznate granice i nastojali da nametnu svoju volju drugim državama", doslovce je rekao američki izaslanik u Prištini, Džefri Hovenijer.

U Narodnoj biblioteci u Prištini, u gradu u kome je do dolaska NATO trupa živelo 40.000 Srba, a sada ih je ostalo osam (8), osmoro staraca i starica, juče je prikazan dokumentarni film "20 dana u Marijupolju" koji je nominovan za Oskara, a događaj je organizovalo predstavništvo SAD u Prištini.

Na skupu je govorio i izaslanik Amerike Džefri Hovenijer. Rekao je "da nas ovaj film podseća na žrtve koje obični građani Ukrajine podnose dok hrabro brane svoju domovinu od Putinove nepravedne agresije".

"Ovde smo takođe da potvrdimo našu posvećenost kao međunarodni partneri da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi da odbrani svoj narod i svoju teritoriju, svoju demokratiju i njene vrednosti dok Ukrajina teži svojoj izabranoj budućnosti u okviru evroatlantske zajednice", rekao je Hovenijer i dodao da nije u pitanju samo odbrana teritorije "već, suvereniteta i političke nezavisnosti".

Usledila je i glavna poruka američkog izaslanika:

"Moramo biti čvrsti u našoj rešenosti da se suprotstavimo takvoj agresiji i branimo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je nasred Kosova i Metohije čovek koji se predstavlja kao ambasador u državi koja ne postoji, uz odobravanje prisutnih na skupu.

Inače, nekoliko sati pre obraćanja američkog izaslanika u Prištini i njegovog govora o "prinicipima suvereniteta i teritorijalnog integriteta" u međunarodnom pravu, kao i o vrednostima zapadne demokratije, samo desetak kilometara dalje, u Lapljem Selu, grupa Albanaca presrela je srpske dečake i tražila od njih, pod pretnjom nožem, snimajući ih kamerom, da uzvikuju da je Hašim Tači, trenutno haški zatvorenik, njihov predsednik.

Sem ovog, samo nekoliko stotina metara od biblioteke u kojoj je govorio Hovenijer, je i devastirani saborni hram u Prištini čija je dalja izgradnja zaustavljena i zabranjena, a u blizini je i staro srpsko groblje sa desetinama porušenih spomenika. Širom Kosova i Metohije devastirano je na hiljade srpskih grobalja, desetine hiljada spomenika je razbijeno, mnogi grobovi pootvarani pa psi i divlje zveri razvlače kosti, ali, ti detalje nisu juče našli mesta u govoru predstavnika američke administracije u Prištini, dok je govorio o principima međunarodnog prava vezano za "suverenitet i teritorijalni integritet".

U izveštaju medija sa skupa u Narodnoj biblioteci u Prištini posebno je apostrofirano, uz sve gore citirano, da je "njegova ekselencija posebno istakao da se u Ukrajini radi o odbrani teritorijalnog integriteta".

"Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja značajnu pretnju ne samo za Ukrajinu, već za se nas2, poentirao je Hovenijer.

Podržao je i "nepokolebljivu podršku 'Kosova' Ukrajini".

"Vaša velikodušnost prema Ukrajincima dok se suočavaju sa ovom egzistencijalnom pretnjom je utoliko značajnija jer kosovski narod dobro razume šta znači da njihovi domovi i sredstva za život budu brutalno ugroženi", rekao je još njegova ekselencija.

Za "brutalnu ugroženost" domova i sredstava za rad Srba na Kosovu i Metohiji u proteklih dve i po decenije, kao i o egzistencijalnim pretnjama Srbima na KiM, u govoru "njegove ekselencije" u Narodnoj biblioteci u Prištini juče nije bilo mesta.

image