Srbija i Balkan

Sastanak Osmani i Hovenijera: Razgovarali o predlozima rešenja za dinar

Uprkos međunarodnom protivljenju, uredba CBK-a je stupila na snagu 1. februara i predviđa samo evro kao jedinu valutu za plaćanje gotovinom
Sastanak Osmani i Hovenijera: Razgovarali o predlozima rešenja za dinarGetty © picture alliance / Contributor

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer razgovarali su o predlozima rešenja u vezi sa primenom uredbe centralne banke u Prištini o zabrani prometa dinara u južnoj pokrajini.

U saopštenju za javnost, međutim, nije navedeno o kakvim predlozima je reč, piše "Koha".

"Na sastanku se razgovaralo o najnovijim dešavanjima na 'Kosovu' sa posebnim osvrtom na predloge koji daju održiva rešenja za prelazni plan za sprovođenje propisa za primenu uredbe CBK", navodi se u saopštenju Predsedništva "Kosova". 

Podsetimo, SAD su se usprotivile primeni uredbe CBK-a, navodeći da je ona odobrena bez prethodnih konsultacija i bez uzimanja u obzir negativnih uticaja na srpsko stanovništvo na teritoriji KiM koje koristi srpski dinar.

Vašington je tražio od Vlade tzv. Kosova da odloži primenu uredbe, ali je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti insistirao da ona ne bude ukinuta, piše Radio Slobodna Evropa. 

Zbog nepoštovanja američkog zahteva, Hovenijer i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen nedavno su izjavili da SAD neće moći da tretiraju "Kosovo" kao partnera ako donose odluke bez prethodne konsultacije.

Uprkos međunarodnom protivljenju, uredba CBK-a je stupila na snagu 1. februara i predviđa samo evro kao jedinu valutu za plaćanje gotovinom.

image