Srbija i Balkan

Brnabić i Kurti u klinču na samitu u Londonu: Poludeo na pomen Kosova i Metohije

"Onda bih umesto samo Srbija, morao da kažem Srbija i Vojvodina, Sandžak, Toplica, preševska dolina...", drsko je odgovorio Kurti
Brnabić i Kurti u klinču na samitu u Londonu: Poludeo na pomen Kosova i Metohije© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nalazi se u Londonu, baš kao i premijerka Srbije Ana Brnabić, gde je tokom Investicionog samita za Zapadni Balkan došlo do verbalnog obračuna dvoje lidera.

Kurti je, naime, predsednici Vlade Srbije zamerio jer je koristila zvanični naziv naše pokrajine- Kosovo i Metohija.

Prva se na ovom samitu obratila predsednica Vlade Srbije, a potom i Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija nije propustio ni ovu priliku da se pohvali uspesima "Kosova" u sprovođenju "reda, zakona i borbe protiv korupcije".

Jedan od novinara je pitao Aljbina Kurtija – na koji način može na "Kosovu" da se trguje s obzirom na to da postoje države koje smatraju da je deo Srbije.

Odgovarajući na pitanja, Brnabić je u nekoliko navrata pomenula centralnu Srbiju pojasnivši da zvanična statistika nije uzela u obzir podatke iz autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koja je deo Srbije. 

Na reči premijerke Srbije brzo je reagovao Kurti.

"Ime moje zemlje je Republika Kosovo. To nije Kosovo i Metohija, kao što smo ovde čuli. Ako bih nastavio istim ovih redom, onda bih vam oduzeo mnogo vremena. Onda bih umesto samo Srbija, morao da kažem Srbija i Vojvodina, Sandžak, Toplica preševska dolina. Bolje se fokusirati na ekonomiju", poručio je on.

Kurti nije propustio šansu da pomene Rusiju navodeći da sa Moskvom nemaju nikakve odnose, a to "Kosovo" ne bi ni htelo "čak i kad bi Rusija to poželela", jer podržavaju Ukrajinu.

"Kosovo ima neku vrstu uvoza iz Kine", priznao je Kurti, ali je odmah naglasio da je EU glavni strateški partner u trgovini.

Inače, u Londonu je danas održan šesti Investicioni samit Zapadnog Balkana 2024 – Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojem su prisustvovali predsednica EBRD, Odil Reno Baso, kao i evropski predstavnici.

Prisutni su bili i političari sa Balkana, predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, premijer Severne Makedonije Taljat Džaferi, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto i premijer Albanije Edi Rama.

image