Srbija i Balkan

Lepota je u oku posmatrača: U izveštaju ODIHR-a svako vidi ono što mu se sviđa

Do sad smo znali da je čaša polu puna ili polu prazna u zavisnosti da li ste optimista ili pesimista. A da li izveštaj međunarodne misije o izborima takođe može da zavisi od ličnih osećanja onoga ko ga čita?
Lepota je u oku posmatrača: U izveštaju ODIHR-a svako vidi ono što mu se sviđa© R.R./ATAImages

Isti tekst, izveštaj ODIHR-a o decembarskim izborima u Srbiji, u Nemanjinoj 11 čita se kao dokaz da nije bilo nepravilnosti koje bi uticale na rezultate, dok se malo dalje, u centrali Stranke slobode i pravde, tumači kao najoštriji izveštaj koji je potvrdio izbornu prevaru.

Iako izveštaj zvanično nije ugledao svetlost dana, već su delovi objavljeni u domaćim medijima, reagovale su stranke prozapadne opozicije koje i dalje insistiraju na stavu da su izbori bili neregularni, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić čak održala vanrednu konferenciju za medije.

Iz njenog izlaganja saznali smo da u izveštaju nema reči o poništavanju izbora, kao ni o sprovođenju međunarodne istrage koju je tražio Evropski parlament u svojoj rezoluciji.

U izveštaju se Beogradu zameraju nedostaci u biračkom spisku i medijsko izveštavanje o kandidatima na izborima, ali ne navode se dokazi za migracije birača, već piše da su se širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji su dovezeni da glasaju za vladajuću stranku.

Kako je moguće da se iste reči drugačije vide u različitim delovima Beograda i kako će to uticati na dalje političke procese u Srbiji?

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović kaže za RT Balkan da je za vlast ovim izveštajem stavljena tačka na sve priče o navodnim izbornim nepravilnostima.

"Tačka je stavljena, bavimo se ozbiljnim pitanjima, a ne glupostima", poručuje Đukanović.

Sa druge strane u Novom DSS-u ocenjuju da je izveštaj potvrdio sve ono što je taj deo opozicije govorio - jasno je ukazano na migracije birača, da birački spisak nije sređen i da je to dovelo do nepoverenja birača u izborni proces.

Član Predsedništva Novog DSS-a Miloš Stanković napominje za RT Balkan da zvanični tekst nije video, ali iz delova objavljenih u medijima naznačeno je da Vlada Srbije nije sprovela preporuke ODIHR-a. 

Na pitanje da li nakon ovakvog izveštaja zahtev prozapadne opozicije za međunarodnom istragom ostaje smislen, Stanković napominje da je Novi DSS decidno protiv takve istrage.

"Mi moramo kao društvo, narod i država sami da izađemo na kraj sa onim što ometa naše demokratske procese. Niko neće slobodu da nam pokloni, ne treba da očekujemo da će bilo ko da uradi nešto što je naša obaveza", poručuje Stanković.

Smatra da to pokazuju izveštaj CRTE i doprinos pripadnika Proglasa, te da je potrebno i da političke stranke povrate poverenje građana u izborni proces.

"Ohrabrenje u tom smislu je da smo videli da su SNS i SPS pojačani Radikalima izgubili beogradske izbore jer nemaju dovoljan broj mandata da formiraju vlast. To je samo dokaz da treba još čvršće da istupimo u odbrani te izborne volje", ocenjuje Stanković.

Na pitanje da li će Novi DSS izaći na eventualne nove izbore u Beogradu, Stanković odgovara da je stvar političke volje da li će vlast pre glasanja izvršiti reviziju biračkog spiska i uticati na REM da iskontroliše prisustvo predstavnika političkih opcija u medijima.

"Bez ta dva minimalna uslova iluzorno je izlaziti na izbore, jer onda dajemo legitimitet pljački koja se već dogodila", kaže naš sagovornik.

Aleksandar Pavić iz "Mi – Glas iz naroda - prof. dr Branimir Nestorović" kaže da je izveštaj pokazao da ne postoji ništa na osnovu čega bi izbori mogli da se proglase za neregularne.

"Da je OEBS hteo da izbore proglasi neregularnim, to bi bilo eksplicitno rečeno, a nije. U tom izveštaju piše o učestalosti izbora kao nešto što je negativno, a upravo je prozapadna opozicija insistirala na prevremenim izborima", ukazuje Pavić.

Napominje da su u pitanju preporuke ODIHR-a, ali da Zapad više nema moralnu težinu da izdaje preporuke bilo kome jer imaju problema sa svojim izborima, pre svega u Americi.

"Pitanje je zašto je opozicija izašla na izbore pod ovakvim uslovima 17. decembra, a ne bi htela da izađe opet. Dakle priča može da ide u nedogled, dokle god vam se ne sviđaju rezultati možete da se pozivate na izborne uslove", zaključuje Pavić.

Poručuje da kakve god da su državne institucije, ako ne prihvatite to što one propišu, onda prizivate strano uplitanje.

"A strano uplitanje je jedino što je neprihvatljivo", zaključuje naš sagovornik.

image