Srbija i Balkan

Nove pretnje iz Brisela: Posledice zbog neusaglašavanja sa antiruskom politikom EU

Srbija se nije uskladila ni sa jednom odlukom Evropske unije koja se odnosi na mere protiv Rusije kao odgovor Brisela na vojnu operaciju Moskve, lamentira RSE
Nove pretnje iz Brisela: Posledice zbog neusaglašavanja sa antiruskom politikom EUGetty © Gerard Bottino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Evropska unija upozorila je Srbiju da slede posledice u procesu evropskih integracija jer se Beograd ne usklađuje sa spoljnom politikom Brisela, prenosi američki "Radio Slobodna Evropa".

Portparol Evropske komisije Erik Mamer naglasio je da je usklađivanje jedan od osnovnih zahteva za svaku državu čiji je cilj članstvo u EU.

"Usklađivanje je deo procesa pristupanja. Jasno je da postoji posledica zbog neusaglašavanja sa stavovima EU, jer je osnovni uslov da se država uskladi sa tim stavovima da bi postala članica EU. A članstvo u EU je jedan od strateških ciljeva Srbije", poručio je Mamer.

Srbija se nije uskladila ni sa jednom odlukom Evropske unije koja se odnosi na mere protiv Rusije kao odgovor Brisela na vojnu operaciju Moskve, napominje RSE.

Beograd se takođe nije uskladio ni sa izjavom EU koja se odnosi na smrt Alekseja Navaljnog u kojoj se neosnovano tvrdi da krajnju odgovornost za ubistvo političara snosi predsednik Putin i vlasti Rusije.

Sa druge strane, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je početkom nedelje da je Navaljni preminuo prirodnom smrću usled tromboze.

"Možda ću vas razočarati, ali ono što znamo jeste da je zaista umro usled krvnog ugruška. I to je manje-više potvrđeno. To znamo", rekao je Budanov na konferenciji za novinare, upitan da li je Glavna obaveštajna uprava znala "na koji način je Navaljni ubijen".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata isticao da je ponosan na slobodarsku i nezavisnu politiku Beograda kada su u pitanju antirsuke sankcije.

"Do sada se nismo usklađivali, iznenadilo bi me da je drugačije. Iako mislite da je to velika tragedija i razlog da nas napadnete, ja to ne mislim. Mislim da je veoma važno da Srbija pažljivo računa i vodi politiku svoju, samostalnu, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja", poručio je Vučić novinarima iz Tirane.

image