Srbija i Balkan

Radio Slobodna Evropa: Srbija nije potpisala deklaraciju EU kojom se Putin krivi za smrt Navaljnog

Sve zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije prihvatile su da se usklade sa novom deklaracijom Brisela protiv Moskve
Radio Slobodna Evropa: Srbija nije potpisala deklaraciju EU kojom se Putin krivi za smrt Navaljnogwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Srbija se nije uskladila sa deklaracijom Evropske unije (EU) u kojoj se za smrt ruskog političara Alekseja Navaljnog odgovornost pripisuje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, objavio je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

U sredu, 28. februara je istekao rok do kada bi se treće zemlje izjasnile da li se usklađuju sa stavom EU povodom smrti Navaljnog.

Izvori RSE su objasnili da se Srbija uopšte nije izjasnila do isteka roka, što za EU procedure podrazumeva da se nije uskladila sa stavom EU.

Isti diplomatski izvori su potvrdili su se sve ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile sa stavom EU. Ovu deklaraciju, kažu isti, nisu podržale Turska i Jermenija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan da prokomentariše ovu deklaraciju rekao je novinarima u Tirani da o tome ne zna ništa.

On je poručio da je ponosan na slobodarsku i samostalnu politiku Srbije.

"Do sada se nismo usklađivali, iznenadilo bi me da je drugačije. Iako mislite da je to velika tragedija i razlog da nas napadnete, ja to ne mislim. Mislim da je veoma važno da Srbija pažljivo računa i vodi politiku svoju, samostalnu, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja."

Kako je rekao, procenat usklađivanja Srbije sa aktima EU je negde oko 64 odsto.

Srbija je na ovaj način ostala verna svojoj politici da ne uskladi ni sa jednom restriktivnom merom niti deklaracijom protiv Rusije koju vodi Evropska unija.

Evropski parlament sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana poslanika usvojila je spomenutu rezoluciju.

U dokumentu se navodi da ruska država i njen predsednik Vladimir Putin lično snose krivičnu odgovornost za smrt Navaljnog i da za to moraju da odgovaraju.

Evropski parlament snažno osuđuje "ubistvo Navaljnog" i daje punu podršku njegovoj udovici u naporima da nastavi njegovim putem.

Zahtevaju nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegovog navodnog ubistva kako bi se "otkrila istina, osigurala odgovornost i pravda".

image