Rusija

Umro kontroverzni ruski političar Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni služio je devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda
Umro kontroverzni ruski političar Aleksej Navaljni© Evgeny Feldman for Alexei Navalny's campaign / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Ruski političar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru gde je bio na odsluženju devetogodišnje kazne zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda, saopštila je Uprava Federalne službe za izvršenje kazni.

"Danas, 16. februara, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osetio loše i gotovo odmah izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su urađene sve neophodne reanimacije.

"Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", dodaje se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je smrt Navaljnog, rekavši da Uprava Federalne službe za izvršenje kazni vrši sve pretrage, kao i da nema potrebe za posebnim uputstvima.

"Lekari treba da otkriju uzroke smrti Navaljnog. Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o njegovoj smrti", poručio je portparol Kremlja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je izjavu generalnog sekretara NATO-a Jens Stoltenberga, poručivši da je njegova neposredna reakcija na smrt Navaljnog u vidu direktnih optužbi protiv Rusije "samorazotkrivajuća".

Stoltenberg je pozvao na "utvrđivanje svih činjenica" i podsetio da "NATO saveznici već dugo pozivaju na njegovo oslobađanje".

"Forenzičkog ispitivanja još nema, ali su zaključci Zapada već spremni", poručila je Zaharova.

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan izjavila je da je smrt Alekseja Navaljnog uoči predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji korisna za "potpuno suprotstavljene snage", a da zapadni mediji znaju to veoma dobro.

"Čekala sam ko će prvi da proglasi 'političko ubistvo'. Gardijan je, izgleda, prvi, ali Oskar ipak ide u Letoniju – njihov prezir je proglašen isto toliko 'brutalno ubijen'. Neću ni da počinjem da im objašnjavam da su Navaljnog svi odavno zaboravili, da ga nema smisla ubijati, pogotovo pred izbore, da bi to koristilo potpuno suprotnim silama. Zašto objašnjavati kada oni to već odlično znaju?", napisala je Simonjan na Telegramu.

Ona je skrenula pažnju i na izjavu generalnog sekretara NATO-a, da se sve činjenice o smrti Navaljnog moraju utvrditi i da "Rusija mora da odgovori na ozbiljna pitanja".

"Rusija nikome ništa ne duguje - hajde da počnemo sa ovim. Bolje da se šalite o tome šta smo uradili u svemiru. Sa ovim ćemo da završimo", odgovorila je. 

U međuvremenu, u avgustu prošle godine, sud u Rusiji osudio je ruskog političara Alekseja Navaljnog na 19 godina zatvora po optužbama za ekstremizam, koji je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističkih organizacija i aktivnosti.

Ruske vlasti su 2021. godine zabranile delovanje ove fondacije i mreže Navaljnijevih kancelarija u ruskim regionima, koje su na listi terorističkih organizacija.

image