Rusija

Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora, Borelj pozvao Rusiju da ga momentalno pusti na slobodu

Aleksej Navaljni već služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda
Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora, Borelj pozvao Rusiju da ga momentalno pusti na sloboduwww.globallookpress.com © Nikolay Titov

Sud u Rusiji osudio je danas ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na 19 godina zatvora po optužbama za ekstremizam. Navaljni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističkih organizacija i aktivnosti, prenosi Bi-Bi-Si. Navaljni je odbacio optužbe.

Navaljni već služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda.

Nove optužbe protiv Navaljnog odnose se na aktivnosti njegove Fondacije za borbu protiv korupcije i izjave njegovih najviše pozicioniranih saradnika, dodaje AP.

Ruske vlasti su 2021. godine zabranile delovanje ove fondacije i mreže Navaljnijevih kancelarija u ruskim regionima, nazivajući ih ekstremističkim organizacijama.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine, po povratku u Moskvu, nakon što se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensom. Za to trovanje je okrivio Kremlj, koji je negirao umešanost.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas ruske vlasti da odmah puste političara Alekseja Navaljnog na slobodu.

"Evropska unija poziva na njegovo momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu", poručio je Borelj na Tviteru.

On je naveo da je nova presuda protiv Navaljnog "politički motivisana".

"Pokazuje kontinuiranu instrumentalizaciju ruskog pravnog sistema", napisao je Borelj.

image