Rusija

Navaljni i zvanično "strani agent"?

Ukoliko bi bio formalno označen kao "strani agent", Navaljni bi mogao da bude kažnjen visokim novčanim kaznama u slučaju budućih prekršaja ili da se suoči sa daljim krivičnim gonjenjem
Navaljni i zvanično "strani agent"?www.globallookpress.com © Pravda Komsomolskaya/Russian Look

Rusko javno tužilaštvo zatražilo je da opozicionar Aleksej Navaljni bude formalno označen kao "strani agent", tvrdi društveni aktivista Vitalij Borodin.

Borodin, koji je rukovodilac Federalnog projekta za bezbednost i borbu protiv korupcije, izjavio je za RT internešenel da će Ministarstvo pravde razmotriti taj zahtev.

On kaže da je uveren da će Navaljni, koji je ranije vodio Fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK), biti uključen u registar "stranih agenata" u bliskoj budućnosti.

Borodin takođe tvrdi da opozicioni aktivista "i dalje objavljuje komentare i video snimke na društvenim mrežama koji diskredituju Specijalnu vojnu operaciju" i ruske vlasti.

Navaljni služi devetogodišnju kaznu u ruskom zatvoru nakon što je proglašen krivim za prevaru ruske podružnice francuskog proizvođača kozmetike "Iv Roše" tešku milion rubalja (oko 11.500 evra).

Uprkos tome što je u zatvoru, aktivista je nastavio da šalje poruke preko svojih advokata koji ga redovno posećuju, a članovi FBK tima zatim Navaljnijeve komentare objavljuju na njegovim profilima na društvenim mrežama.

Borodin je izjavio da bi Navaljni, ukoliko bi bio označen kao "strani agent", mogao da bude kažnjen visokim novčanim kaznama u slučaju budućih prekršaja ili da se suoči sa daljim krivičnim gonjenjem. Takođe bi bilo moguće da se "pokrene pitanje gašenja njegovih profila na društvenim mrežama", dodao je Borodin.

Ruski zakon o stranim agentima koji je usvojen krajem 2012. godine omogućava da pojedinci i neprofitne organizacije koji se bave političkim aktivnostima i dobijaju novac iz inostranstva budu označeni kao strani agenti. 

Iako sama oznaka ne predviđa građansku ili krivičnu odgovornost - za razliku od američkog zakona po kojem je ruski napravljen - oni na koje se to odnosi rizikuju da plate velike novčane kazne i da budu krivično odgovorni, ukoliko se ne pridržavaju zakona.

image