Svet

Evropski parlament usvojio rezoluciju: Podržati Ukrajinu bez ograničenja

Evroparlamentarci su se saglasili da Ukrajinu podrže koliko god je to potrebno ne bi li Kijev pobedio u sukobu sa Rusijom
Evropski parlament usvojio rezoluciju: Podržati Ukrajinu bez ograničenja© Photo by Omar Havana/Getty Images

Evropska unija mora da podrži Ukrajinu sa svime što je potrebno kako bi Kijev pobedio u ratu protiv Rusije, naveli su poslanici Evropskog parlamenta u danas usvojenoj rezoluciju.

Rezolucija je usvojena sa 451 glasom" za", 46 glasova "protiv", dok je 49 poslanika bilo uzdržano, saopštio je EP, a preneo Tanjug.

Ističući kako je sukob suštinski promenio geopolitičku situaciju u Evropi i šire, evroparlamentarci su istakli da je glavni cilj da Ukrajina dobije rat, upozoravajući na ozbiljne posledice ako se to ne dogodi.

Poslanici EP su naveli da "drugi autoritarni režimi" posmatraju kako se razvija situacija da bi procenili sopstveni prostor za vođenje agresivne spoljne politike.

Da bi Kijev pobedio, ne bi trebalo da postoji "nekakvo samonametnuto ograničenje pružanja vojne pomoći Ukrajini", naveo je EP, još jednom potvrđujući potrebu da se Ukrajini obezbedi sve što je potrebno kako bi povratila punu kontrolu "nad svojom međunarodno priznatom teritorijom".

Poslanici EP naveli su da i dalje postoje ogromne razlike u nivou vojne podrške koju zemlje članice EU pružaju Ukrajini i pozvali na neophodna ulaganja u evropsku odbrambenu industrijsku bazu.

Ovo je najvažnije kako bi se zadovoljile ukrajinske potrebe i popunile iscrpljene zalihe u EU, saopštio je EP.

Poslanici EP su naveli sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane, rakete dugog dometa kao što su "taurus", "storm šedou", razne vrste artiljerije i municije (posebno 155 milimetara) i dronove i oružje za borbu protiv njih, kao posebno važne za Ukrajinu.

Evroparlamentarci ističu da bi svi saveznici u EU i NATO trebalo da vojno podrže Ukrajinu sa najmanje 0,25 odsto svog BDP godišnje. Zemlje EU oni pozivaju da odmah uđu u dijalog sa odbrambenim kompanijama, kako bi se obezbedila povećana proizvodnja i isporuka municije, granata i projektila za Ukrajinu, kojima bi trebalo dati prioritet u odnosu na narudžbine iz trećih zemalja.

Evropski parlament pozvao je i Predstavnički dom SAD da usvoji svoj dugo odlagani paket vojne pomoći Ukrajini bez ikakvog daljeg odlaganja.

U rezoluciji se podvlači hitnost uspostavljanja čvrstog pravnog režima koji bi omogućio da se ruska državna imovina koju je zamrzla EU, konfiskuje i koristi za rekonstrukciju Ukrajine i za obeštećenje žrtava rata.

Rusija se mora obavezati da plati reparacije kako bi se osiguralo da značajno doprinese obnovi Ukrajine, ističu poslanici EP, pozivajući EU da zadrži i proširi svoju politiku sankcija prema Moskvi i ruskom savezniku Belorusiji.

image