Srbija i Balkan

Petković: Pravi razlog odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji je proterivanje Srba

Direktor Kancelarije za KiM je tokom razgovora sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji ocenio da je namera Priština "providna" i poručio da će Srbija nastaviti da insistira na formiranju ZSO
Petković: Pravi razlog odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji je proterivanje Srba© TANJUG/ TANJUG VIDEO/

Jasno je da je pravi razlog odluke Prištine da ukine dinar u pokrajini proterivanje Srba i ukidanje institucija Srbije na Kosovu i Metohiji, upozorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prilikom razgovora sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je ukazao na to da je "providna" namera Prištine da tom odlukom potpuno zatvori temu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), s obzirom na to da je u do sada potpisanim sporazumima finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda.

Petković je poručio da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju ZSO i istakao da je tema razgovora u Briselu bila "potpuno nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija" da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini.

On je skrenuo pažnju da ova odluka takođe, onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

Direktor Kanelarije za KiM je ukazao i na to da je Priština nedolaskom glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija u Brisel nastavila da opstruira dijalog i ugrožava napore u normalizaciji odnosa u pokrajini, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Naglasio je da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U tom smislu, kako je naveo, neophodno je da Banka Poštanska štedionica i poslovnice Pošte Srbije nastave da posluju na KiM, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja.

Prema uredbi koju je usvojila tzv. centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj se mogu vršiti gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.

image