Srbija i Balkan

Đilas: Postoji mogućnost da SPN ne izađe na izbore u Beogradu ako se ne promene izborni uslovi

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao da je to stvar oko koje će se dogovarati sa koalicionim partnerima i drugim listama
Đilas: Postoji mogućnost da SPN ne izađe na izbore u Beogradu ako se ne promene izborni uslovi© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Moguće je da se desi da koalicija "Srbija protiv nasilja" ne izađe na izbore u Beogradu ako se ne primene preporuke ODIHR-a, kao i ako izbori budu zakazani za 28. april, kada deo birača nije tu, rekao je za N1 predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

"Ako dođemo u situaciju da idemo na izbore moraju da se promenjuju preporuke ODIHR-a. Ne možemo da idemo na izbore tako što će (Aleksandar) Vučić da izmisli datum kada deo glasača nije tu, da se ne menja birački spisak...", rekao je Đilas.

On je kazao da je to stvar oko koje će se dogovarati sa koalicionim partnerima i drugim listama.

Kao idealno rešenje nastale krize, Đilas predlaže leks specijalis kojim će se izbori odložiti dok se ne primene sve preporuke ODIHR-a, o čemu bi konačan sud trebalo da da opozicija.

"Svima je sve jasno, i CRTA je to predložila. U ovoj zemlji se leks specijalis donosi na svaka tri meseca, zašto se ne donese sada i izbori ne pomere dok se ne završi primena preporuka ODIHR-a", upitao je Đilas.

Dodao je da očekuje da u Srbiju dođe misija Evropskog parlamenta, možda i neka forma misije Evropske komisije, koja će se baviti implementacijom preporuka. Napominje da "ako date Vučiću i Brnabić ništa se neće implementirati".

Upitan za kandidata za gradonačelnika opozicije, Đilas kaže da je Vladimir Obradović bio odličan kandidat, ali da ga ne mogu nametati drugim listama ukoliko se uđe u širi politički front, kako je predložio.

Kada je u pitanju širi opozicioni front za beogradske izbore, on kaže da opozicija treba još više da se ujedini, a da se izbori pretvore u referendum. Objašnjava da bi na toj listi trebalo da se nađu svi oni "koji nijednog trenutka nisu pokazali da su spremni da sa ovim režimom prave dogovore".

"Verujem da, ako se svi ujedinimo protiv ovoga što nam se dešava na svakom koraku, da u Beogradu bez obzira na medijske manipulacije možemo da pobedimo. Ali, naš zahtev je da se promene izborni uslovi na nivou cele Srbije. Nas čekaju lokalni izbori", rekao je predsednik Stranke slobode i pravde.

Govoreći o primeni preporuka ODHIR-a Đilas je rekao da prvo treba krenuti od biračkog spiska.

Naglašava da se ljudi i dalje dovoze i prijavljuju u Beogradu, i da to neće stati dok se vlast ne promeni. Kao jednostavan način za utvrđivanje fantomskih birača Đilas navodi poređenje prebivališta i mesta u kojem neko prima platu.

"Ako živite navodno u Beogradu, a radite u Leskovcu, jasno je da je ovo lažno prebivalište", istakao je Đilas.

image