Srbija i Balkan

Kako je glavna tužiteljka EU postala vruća tema u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković insistira da evropski istražitelji nisu nadležni za aferu "Geodetski fakultet"
Kako je glavna tužiteljka EU postala vruća tema u HrvatskojGetty © NurPhoto / Contributor

Tužiteljka EU Laura Kovesi postala je jedna od glavnih tema predizborne kampanje u Hrvatskoj zbog najnovijeg spora između Evropskog javnog tužilaštva (EPPO) i vlade Andreja Plenkovića.

Iako je i u prošlosti bilo nesuglasica, u fokusu najnovije je slučaj "Geodetski fakultet", koji je prvi objavio hrvatski portal "Telegram".

Navodno, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek platila je oko 2,5 miliona evra Geodetskom fakultetu u Zagrebu za trodimenzionalno snimanje zgrada nakon zemljotresa 2020. godine koji su u više navrata pogodili Zagreb i centralnu Hrvatsku, bez javnog tendera. Tvrde da je iznos višestruko preplaćen, navodi "Telegram".

Krajem prošle godine EPPO je podigao optužnice protiv 29 osoba i jedne kompanije zbog sumnje za prevaru sa subvencijama. Istražitelji su u Ministarstvo kulture ušli krajem januara.

Vlada je, međutim, saopštila da je novac za registraciju objekata plaćen iz hrvatskih, a ne EU fondova i da EPPO nema potraživanja. Isto su u ponedeljak ponovili Obuljen Koržinek i Plenković.

"Ovde je nepobitno utvrđeno da nijedan cent iz zajedničkog budžeta EU nije potrošen niti plaćen za projekat trodimenzionalnog snimanja. To nam govori da je to novac iz hrvatskog budžeta, što znači da je za to odgovoran Uskok", rekao je Plenković.

Obuljen Koržinek je istakla da je u interesu Vlade da se ispita "da li je neko zloupotrebio ili nameravao da zloupotrebi sredstva namenjena za rekonstrukciju i hitne mere".

Ali EPPO ne misli tako. U nekoliko navrata poslednjih meseci su govorili da je za "slučaj Geodetski fakultet" nadležna evropska kancelarija i da ne nameravaju da odustanu od toga, piše "Euraktiv".

Tokom vikenda, Kovesi je otišla korak dalje. Glavna evropska tužiteljka je na Plenkovićeve tvrdnje da EPPO nije nadležan u ovom slučaju, rekla da se radi o klasičnom slučaju "podizanja dimne zavese".

"Ako moram da komentarišem, osvrnula bih se na svoje prethodno iskustvo u Rumuniji. Već sam videla takav potez. To je školski primer političara koji prave dimnu zavesu pred građanima. Poštovani građani, nije bitno da li je bilo prevare, pitanje je ko je glavni", rekla je ona za N1.

Plenković i Obuljen Koržinek odbacili su tvrdnje da vlada "diže dimne zavese".

Opozicija je, pak, ocenila da se Plenković plaši hapšenja Obuljen Koržinek i da zato želi izbore sada.

To već pokazuje da će pitanje aktivnosti EPPO-a u Hrvatskoj i odnosa sa Kovesijem biti visoko na dnevnom redu u predizbornoj kampanji. Hrvatsku čekaju tri izborna ciklusa – za parlament, za Evropski parlament i za šefa države, podseća "Euraktiv".

"Ovo je potpuno nepotreban sukob u kojem Plenković ne može da dobije. Kovesi neće popustiti", ocenio je politikolog i sociolog Anđelko Milardović.

S druge strane, izvor koji odlično poznaje hrvatsku političku scenu rekao je pre nekoliko dana za "Euraktiv" da ih ne bi iznenadilo da Plenković potpiruje sukob s Kovesi jer to jača njegovu poziciju unutar HDZ-a i njegovih glasača uoči izbora.

image