Srbija i Balkan

Hrvati će uskoro na birališta: Parlamentarni izbori pre izbora za Evropski parlament

Izbori za Evropski parlament biće održani između 6. i 9. juna
Hrvati će uskoro na birališta: Parlamentarni izbori pre izbora za Evropski parlament© Tanjug/FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je nakon sednice šireg Predsedništva HDZ-a najavio da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti održani pre izbora u Evropskoj uniji. 

On je najavio raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. marta, dok će izbori za Evropski parlament biti održani između 6. i 9. juna.

Ova najava Plenkovića definisala je mogući datum održavanja izbora za 11. saziv Hrvatskog parlamenta, ali će o tačnom datumu ipak odlučiti predsednik Republike Zoran Milanović.

Prema propisanim pravilima, ako sabor bude raspušten 15. marta, najranija nedelja za izbore je 21. april, a najkasnija 12. maja.

Ako sabor bude raspušten 22. marta, izbori bi trebalo da budu održani najranije 28. aprila, a najkasnije 19. maja, piše Hina.

Hrvatski sabor ima 151 poslanika, od kojih se 140 bira u 10 izbornih jedinica, tri bira dijaspora, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Birači u Hrvatskoj imaju pravo i preferencijalnog glasa, tj. na glasačkom listiću mogu označiti kandidata kojem daju prednost.

Sabor je jesenas doneo novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor poslanika koji ne menja postojeći izborni sistem, ali u određenoj meri menja karte izbornih jedinica.

Liste za izbor poslanika mogu da predlože, stranke, koalicije stranaka i birači. 

Poslednji parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u julu 2020. godine.

image
VV inauguration
banner