Srbija i Balkan

Završena sednica Skupštine Srbije, sutra nastavak: Rasprava o KiM, izborima, Generalštabu

Ubrzo je sednica postala haotična, jer je opozicija ometala predlagača da obrazloži predlog da Ana Brnabić bude izbrana za predsednicu Parlamenta, i tako je glavna tačka dnevnog reda i dalje po strani
Završena sednica Skupštine Srbije, sutra nastavak: Rasprava o KiM, izborima, Generalštabu© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Sednica Skupštine Srbije na kojoj se bira predsednik parlamenta je završena, uz brojne polemike vlasti i opozicije, negodovanja i koškanja trajala je peti sat. Za sutra u 10 časova zakazana je nova sednica.

Za predsednika je predložena dosadašnja premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Na sednici na kojoj je prisutno 214 poslanika vodila se polemika o različitim temama, uključujući KiM, izbore, Generalštab, dok je glavna tačka dnevnog reda po strani.

U skupštinsku proceduru ranije je stigao predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je stigla u Narodnu skupštinu oko 10 časova, a sednici prisustvuju predstavnici vladajuće koalicije i poslanici opozicije, uključujući i poslanike sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada" koji prošle sedmice nisu prisustvovali konsultacijama oko izbora potpredsednika parlamenta.

Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

Sve najnovije vesti iz Skupštine Srbije pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 18. mar 2024 • 15:40

    15:40

    Dačić: Međunarodna zajednica nije održala reč o članstvu tzv. Kosova u Savet Evrope

    Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da međunarodna zajednica nije održala reč kad je u pitanju eventualno članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

    "Nema predaje Kosova, niti pitanja priznanja Kosova. Uostalom, mi smo se za Kosovo borili, sa će biti uskoro godišnjica bombardovanja Srbije. Druga je stvar što ste vi posle 5. oktobra dozvolili da Kosovo proglasi nezavisnost", rekao je Dačić.

  • 15:33

    Brnabić: Povlačenje priznanja tzv. Kosova najveći uspeh vlasti

    Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je najveći uspeh aktuelne vlasti to što je od 2012. godine 28 država povuklo priznanje lažne države Kosovo.

    Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Brnabić je rekla da se do 2012. godine na KiM izgubilo bukvalno sve što je moglo.

    "Već dva puta se pomenula državna politika prema KiM u kritičkom tonu. Pa samo da vas podsetim šta se izgubilo do 2012. godine. Sve što je moglo sve se izgubilo. Da bi ste Zapad odobrovoljili. Od 2001. kada su pustili preko 1.800 albanskih terorista, 2004. ste imali pogrom, kada su vlasti u Beogradu ćutale i nisu ništa radili nego gledali kako gori Bogorodica Ljeviška, teraju deca. To se završilo nakon pet dana. Onda 2008. proglašenje nezavisnosti, gde je vlast izdala samo jedno saopštenje. Pa onda prebacivanje pregovora iz UN u Brisel. Od kada se promenila vlast, 28 zemalja je povuklo priznanje. To je sve rezultat ove vlast i politike Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić danas u parlamentu.

    Ona je dodala da su tadašnje vlasti iz svojih kabineta gledale kako se etnički čiste od Srba šest gradova i devet opština na KiM, kako se proteruju ljudi, maltretiraju starci, teraju deca.

    Istakla je da je uz povlačenje priznanja tzv. Kosova, najveći uspeh aktuelne vlasti - jedinstvo srpskog naroda na KiM.

  • 14:47

    Stefan Krkobabić: Teška vremena zahtevaju najbolje kandidate, zato ćemo glasati za Anu Brnabić


    Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić rekao je da se oni ne stide Ane Brnabić.

    "Glasaćemo sa zadovoljstvom za nju, kao što smo već dva puta glasali za nju na čelu Vlade. Uvaženi građani, kažu kada je teško treba da se izaberu najbolji kandidati, mi ćemo zato glasati za Anu Brnabić", rekao je Krkobabić.

  • 14:37

    Branko Pavlović: "Mi - glas iz naroda" glasaće protiv izbora Ane Brnabić

    Branko Pavlović iz poslaničke grupe Mi glas iz naroda rekao je da neće glasati za predlog da Ana Brnabić bude izabrana za predsednika Skupštine.

    "Da je američka krstareća raketa pogodila ovu zgradu, da li bi Vlada Srbije donela odluku da se ova zgrada sruši i da se grade bilo čiji komercijalni objekti? Ne bi. Mi nismo obnovili Avalski toranj jer nam je bio tehnološki neophodan, već da bi pokazali da Srbiji nije slomljena kičma. Da se vraćamo, uprkos agresiji. Ista je stvar sa Generalštabom - to je zgrada od ogromnog simoboličkog značaja. To je zgrada koja predstavlja Vojsku Srbije, a ona duh ovog naroda. I kad se kaže da će se srušiti i pretvoriti u komercijalne svrhe, objektivno se šalje poruka da je u Srbiji sve na prodaju", istakao je.

    U Srbiji ne može biti na prodaju ono što je vezano za slobodu Srbije, naveo je on, rekavši da ne misli da je to bila namera Vlade, ali da odluka (za koju kao pravnik kaže da nije zakonita) nije do kraja sagledana.

    "Uz to, to je naše arhitektonsko remek-delo. Ono što smo mogli da vidimo iz stranih medija da se tu planira, to je američka arhitektura od pre sto godina. I to nije slučajno, jer se šalje poruka da je Amerika tu glavna, da je ona to slomila", rekao je Pavlović.

  • 14:27

    Podrška za Brnabić i od SDPS

    Ana Brnabić ima podršku Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je poslanik Branimir Jovanović ističući da ne sumnja da će Brnabić posvećeno obavljati tu funkciju, kao što je, kako kaže, obavljala i na mestu predsednike Vlade.

    Ohrabruje poruka Ane Brnabić da želi da se okrene dijalogu, rekao je Jovanović i istakao da je neophodno da u parlamentu postoji makar minimum međusobnog uvažavanja, poštovanje i odgovornost za svaku reč, kako bi se sačuvao ugled Skupštine i, kako kaže, vratilo poverenje u tu instituciju. 

  • 14:26

    Nestorovićeva poslanička grupa glasaće protiv izbora Ane Brnabić

    Aleksandar Pavić iz poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" rekao je da će članovi te poslaničke grupe glasati protiv izbora Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine, jer neće da rizikuju da ona, sticajem okolnosti, dođe u situaciju da mora da komanduje vojskom.

    Kako je naveo, politika Ane Brnabić jedan od razloga zašto su se on i njegove kolege angažovali politički.

    "To je politika urušavanja državne pozicije na Kosovu i Metohiji. Od 5. oktobra, naročito 2008, a ubrzano od 2012. godine država Srbija se ubrzano povlači sa najvažnijeg dela svoje teritorije. To je nastavljeno ubrzano dok je Brnabić bila predsednik Vlade. Jednostranim ustupcima. Zar je to način da se vodi diplomatija? Ona neće više da bude premijer, već predsednik Skupštine, a to je jedan od simbola državnosti", rekao je on.

    Pavić je zamerio Ohridski i Briselski sporazum, a Zakon o rodnoj ravnopravnosti nazvao "napadom na naš nacionalni identitet".

    „Evropa se ubrzano naoružava, naoružane bande migranata haraju po Srbiji, ali se ispunjava vekovni san naših neprijatelja da se Srbi razoružaju. Mi ćemo tražiti da se uredba o razoružavanju Srba i Zakon o rodnoj ravnopravnosti ukinu“, rekao je Pavić.

    On je rekao da „američke obaveštajne analize govore o mogućnosti izbijanja etničkih konflikata i na našem prostoru“.

    „Ovde se dešava da se odugovlači sa vojnim rokom. Predsednik Skupštine je važan, jer ako predsednik republike ne može da privremeno obavlja svoje dužnosti ili mora da skrati svoj mandat, ingerencije preuzima predsednik Skupštine. Zabrinjava što on preuzima i nadležnosti iz odbrane i komanduje vojskom. Nismo voljni da glasamo za rizik da za tri meseca Ana Brnabić komanduje vojskom. To je jedan od razloga što smo protiv“, rekao je on.

    Pavić kaže kako se „pod Vladom Ane Brnabić govori o tome da se Generalštab ustupi američkim investitorima“.

    „To pokazuje toliko odsustvo dostojanstva, osećaja za državu. Briga nas da li je to Trampov zet, svi smo ovde bili za Trampa. BIlo koji zapadnjak iz zemlje koja je vršila agresiju na našu zemlju da može da gradi na mestu bombardovanog Generalštaba, to je sramota i šamar za našu zemlju“, rekao je on.

  • 14:14

    Raguš poručila Jovanoviću: Vi ste bili u pregovaračkom timu kada je "Kosovo" proglasilo nezavisnost

    Zamenica šefa poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Marina Raguš odgovorila je opozicionom poslaniku koalicije NADA Milošu Jovanoviću da je status KiM rešen Ustavom, u kome piše da je sastavni deo Srbije, i važećom rezolucijom 1244, a na njegove navode o lošoj atmosferi, poručila da ona zavisi od opozicije.

    Raguš je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakla da je atmosfera u parlamentu onakva kakvu su naprednjaci i očekivali, dodajući da su oni želeli da veruju da postoji šansa da se kroz argumentovanu polemiku raspravlja o različitim politikama i da dođe do spuštanja tenzija.

    Raguš je rekla da se na pres konferenciji Miloša Jovanovića moglo čuti da je za to kriva SNS i "izdajnička politika".

    "Status KiM je rešen Ustavom, KiM je sastavni deo Srbije i to se nalazi u preambuli. A drugi dokument je rezolucija 1244, a prema mom sećanju nije stornirana, već je na snazi", rekla je Raguš.

    Raguš je podsetila i da je Miloš Jovanović bio u pregovaračkom timu, da je bio savetnik Slobodana Samardžića koji se tada bavio KiM, a da je u njihovom mandatu tzv. Kosovo proglasilo svoju nezavisnost.

    Takođe, kako je rekla, početkom njihove vlasti 2000. oslobođeno je 2.000 albanskih terorista, između ostalog, i zloglasnu braću Mazreku.

    "Toliko o patriotizmu Miloša Jovanovića", rekla je Raguš.

    Istakla je i da od opozicije zavisi kakva će biti atmosfera i u parlamentu i društvu, te primetila da niko nije osudio iz opozicije napad na aktivistkinje SNS.

  • 14:13

    Jovanov pozvao članove SNS: Ostanite smireni

    Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov pozvao je danas članove i simpatizere Srpske napredne stranke, kao i sve druge koji podržavaju politiku predsednika Aleksandra Vučića, da ostanu smireni i pribrani i da vode računa o Srbiji.

    Govoreći o sve češćim napadima na aktiviste SNS koji vrše kampanju od vrata do vrata, Jovanov je rekao da opozicija ima dvostruke standarde i da je ono što je njima dozvoljeno, drugima nije.

    "Jer njima do Srbije nije stalo uopšte. Njih baš briga da li će Srbija da ode u građanski rat ili neće. Oni u tome vide svoju neku šansu. Mi moramo da vodimo računa o tome, jer ako mi to ne budemo radili, onda neće niko", poručio je Jovanov.

    Kako je rekao, opozicija i njihovi mediji spremaju teren za građanski rat i to rade svakodnevno.

    "Jer vi ćete u jednom trenutku morati početi da se branite. I to je problem koji zaista može da eskalira. Ja se nadam da neće, za sada ne eskalira samo zahvaljujući našoj pribranosti. Isključivo samo zbog toga. Jer 700.000 članova Srpske napredne stranke nije krenulo u građansko hapšenje nikoga", rekao je Jovanov.

  • 12:55

    Jedinstvena Srbija i Savez vojvođanskih Mađar će podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine

    Života Starčević iz poslaničke grupe "Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija" poručio je da će ta poslanička grupa podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine.

    Takođe, Savez vojvođanskih Mađara podržaće izbor Ane Brnabić za predsednicu parlamenta, rekao je Balint Pastor iz te poslaničke grupe.

    "Mi vama možemo da ponudimo svu pomoć i saradnju na ovoj novoj funkciji, na koju ćete biti, siguran sam, izabrani veoma brzo. Ono što nas motiviše, to je da ste vi uspešno vodili Vladu Srbije u nekoliko mandata od 2017. godine, da smo mnogo toga zajedničkog uradili za građane Srbije, za vojvođanske Mađare, za Srbe u Mađarskoj i za sve građane i Srbije i Mađarske", poručio je Pastor.

    Istakao je da je Brnabić bila predsednik vlade kada je završena obilaznica oko Subotice, akva park na Paliću, a pitanje dana je kada će biti završena rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta u Subotici.

    Pastor je naglasio da je ona uvek imala razumevanje za projekte u svim opštinama i gradovima gde Mađari tradicionalno i u većem broju žive u Republici Srbije.
    "Vi ste uvek imali razumevanje, uvek ste bili otvoreni za realizaciju svih onih projekata koji su predviđeni od 2014. godine koalicionim sporazumima Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. Naravno, zaslugu za sve to ima i predsednik Republike Aleksandar Vučić, pošto je on bio potpisnik svih tih koalicionih sporazuma", rekao je Pastor.

  • 12:41

    Marinika Tepić: Niko ne govori o Ani Brnabić

    Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je, ukazujući na povredu poslovnika, rekla da predsedavajući Radenović krši brojne članove poslanika.

    Poručila je da nijedan poslanik u prvih sat i po vremena nastavka sednice ne priča o Ani Brnabić i njenom izboru za predsednika Narodne skupštine.

    "Vi nemate ovde šta da čujete o Ani Brnabić. Jedina tačka je izbor jedinog kandidata Ane Brnabić. Niko o njoj ne priča, pa i SNS se stidi Ane Brnabić. Biografiju koja je pročitana svi smo dobili", rekla je ona.

    Radenović joj je odgovorio da bi se osećao bolje kada bi vladala pristojnost.

image