Srbija i Balkan

Grenel: Obnova Generalštaba most preko sukoba SAD i Srbije 1999. godine

Projekat će se razvijati u saradnji sa zajednicom srpskih arhitekata i urbanista kao most između prošlosti i budućnosti, između Srba i Amerikanaca, između komemoracije i inovacije, istakao je američki diplomata
Grenel: Obnova Generalštaba most preko sukoba SAD i Srbije 1999. godineGetty © Photo by Brandon Bell/Getty Images

Komentarišući mogućnost da američka kompanija zeta Donalda Trampa Džareda Kušnera "revitalizuje" zgradu Generalštaba, teško oštećenu u NATO bombardovanju 1999, američki diplomata i nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da ne razume balkansku istoriju, ali da je posvećen tome da pomogne u izgradnji budućnosti Srbije kojom će dominirati mir i prosperitet.

"Svi koji su uključeni u projekat rekonstrukcije neverovatno su osetljivi na istoriju ovog objekta. Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo ovu lokaciju pretvorili u višenamenski projekat svetske klase, čije bi središte bio Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju. Ideja Mosta prijateljstva je emotivni deo dizajna koji ističe originalne zgrade i predstavlja prelep podsetnik na viziju arhitekte Nikole Dobrovića", istakao je Grenel. 

Takođe, po njegovim rečima, uništavanje Generalštaba 1999. godine predstavljalo je značajan kulturni i arhitektonski gubitak za Beograd.

"Ovaj projekat će na mnogo načina biti most preko tog destruktivnog sukoba – ne samo između Srbije i Amerike posle 1999. godine već i most između ruševina i prelepe arhitektonske istorije Beograda mnogo pre toga", precizirao je američki diplomata, te dodao da je osmišljavanje novog projekta započeto proučavanjem njegovog originalnog plana.

Kako je rekao, projekat će se razvijati u saradnji sa zajednicom srpskih arhitekata i urbanista kao most između prošlosti i budućnosti, između Srba i Amerikanaca, između komemoracije i inovacije a kako bi na ovoj lokaciji bila odata počast arhitekti Nikoli Dobroviću, građevinama, emocijama i patriotizmu.

"Na neki način, vraćanje ideji originalnog modernističkog arhitekte, sa potencijalom urbane obnove, ovaj projekat učiniće projektom svetske klase", zaključio je Grenel.

image