Srbija i Balkan

Leposavić: U toku (etničko) čišćenje prefarbanih dvojezičnih tabli i postavljanje novih

Više od polovine saobraćajnih znakova sa nazivom naseljenih mesta na severu KiM, ispisanih na albanskom i na srpskom jeziku, ali latiničnim pismom, nedavno su prefarbani
Leposavić: U toku (etničko) čišćenje prefarbanih dvojezičnih tabli i postavljanje novih© Printscreen

Na teritoriji opštine Leposavić radnici u pratnji tzv. Kosovske policije čiste table sa dvojezičnim nazivima naselja, koje su proteklih dana bile precrtane sprejom, piše "Kosovo onlajn".

Uz asistenciju tzv. Kosovske policije, radnici koje je angažovalo prištinsko Ministarstvo infrastrukture, 14. marta su uklonili table sa natpisima naselja na severu Kosova i Metohije na ćirilici i postavili nove - na albanskom i srpskom jeziku, ali na latinici.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu naveo je da je ministarstvo na čijem je čelu preuzelo na sebe obavezu da na severu i celom "Kosovu" zameni sve table i saobraćajne znake na ćirilici.

U proteklim danima, albanski nazivi su prefarbani crnim sprejem, a pojedine table su srušene.

Kosovska policija je u nedelju privela četiri lica sa teritorije opštine Leposavić, a jedno lice se sumnjiči za "vandalizam" zbog sumnje da je oštetilo tablu.

image