Srbija i Balkan

Alergija na Ambroziju ili nešto drugo: Da li je Rama dodirnuo ili odgurnuo novinarku? VIDEO

Albanski mediji preneli su danas da je Rama gurnuo novinarku televizije Siri kada mu je postavila "nezgodno" pitanje, dok su drugi pisali da je Rama hteo da je dodirne po licu, a da se ona odmakla
Alergija na Ambroziju ili nešto drugo: Da li je Rama dodirnuo ili odgurnuo novinarku? VIDEO© Olsi Shehu/Anadolu via Getty Images

Uprkos tome što su kamere danas zabeležile da je albanski premijer Edi Rama odgovarajući na medijska pitanja odgurnuo novinarku "TV Siri" Ambroziju Metu, on je ubrzo takve tvrdnje negirao.

Dodao je da nema razloga za izvinjenje.

"Izvinjenje? Izvinjenje nakon potpuno gnusne laži koja se vidi na snimku, a desetak novinara i kamermana su očevici jednostavne istine da ne samo nije bilo ni najmanje agresije, već je na sva pitanja odgovoreno strpljivo (uprkos nekoliko neetičkih prekidanja)", naveo je Rama na društvenoj mreži Iks.

On je oštro odbacio tvrdnje da je lider koji je "pokazao prezir prema kritičkoj štampi", što, kako je rekao, "jednostavno nije tačno".

"Naprotiv, pokazujem mnogim etičkim, ali i ponekad neetičkim novinarima svoju punu spremnost da odgovorim na sva pitanja, iako su ovi drugi navikli da ometaju", napisao je Rama.

Albanski premijer poručio je da novinarske organizacije treba da brinu o "zaštiti vrednosti slobode, demokratije i novinarskog integriteta, ne samo kada im prete moćnici, već i kada te vrednosti potkopavaju članovi novinarske zajednice".

Albanski mediji preneli su danas da je Rama gurnuo novinarku televizije Siri kada mu je postavila "nezgodno" pitanje, dok su drugi pisali da je Rama hteo da je dodirne po licu, a da se ona odmakla.

Ranije danas, Udruženje albanskih novinara navelo je da je Rama narušio fizički integritet novinarke, nakon što je "TV Siri" saopštila da je albanski premijer gurnuo novinarku ove kuće Ambroziju Metu koja mu je postavila pitanje.

"Udruženje albanskih novinara izražava solidarnost sa koleginicom", saopštili su iz udruženja na Fejsbuku.

"Sejf džurnalists": Rama pokazuje prezir prema novinarima

Organizacija "Sejf džurnalists" saopštila je da današnji incident predstavlja obrazac u kom Rama "pokazuje prezir prema novinarima, posebno ženama, koje postavljaju zahtevna pitanja".

"Premijer Edi Rama je na današnjoj konferenciji za novinare odbio da odgovara na pitanja novinarke Ambrozije Mete i neprimereno pokušao da joj dodirne obraz. Nakon sastanka sa političkim liderima okruga u sedištu Socijalističke partije, premijer Rama je održao improvizovanu konferenciju za štampu. Tokom ovog događaja, ispitivan je o investicionom projektu u oblastima Sazan i Zvernec koji je povezan sa Džaredom Kušnerom, zetom bivšeg predsednika Donalda Trampa", piše u saopštenju.

Kako se navodi, Meta je tražila odgovore o koristima projekta za Albance, procedurama ugovaranja, postojanju studije izvodljivosti i da li će se primenjivati slične poreske olakšice kao za investiciju Luke Drač.

"Premijerovo odbijanje da se pozabavi ovim pitanjima od javnog interesa, uz ponižavajucću opasku - 'neznanje nije argument' - i fizički kontakt pokušajem da joj dodirne obraz je neprihvatljiv i alarmantan", poručuju iz "Sejf Džurnalists".

image
VV inauguration
banner