Srbija i Balkan

Petković: Kurti dan uoči nastavka dijaloga diže nove tenzije

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, reč je o novoj pretnji Srbima na severu Kosmeta
Petković: Kurti dan uoči nastavka dijaloga diže nove tenzije© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odlaskom u opštinu Leposavić, a potom i odlaskom u Zubin Potok, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu odlučio da podigne nove tenzije na severu Kosmeta.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, reč je o novoj pretnji Srbima na severu KiM, potezu kojim Kurti direktno želi da izazove nove tenzije na severu i kojim je pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.

"Da budem sasvim jasan – Kurti nema šta da traži na severu KiM, gde nije dobrodošao. O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji", rekao je Petković.

Dodaje da je kao svaki nezvan gost, Kurti morao da se okruži silnim "policijskim falangama" sa dugim cevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredeljenje, sa manje od 100 osvojenih glasova.

Ističe da je Kurtijev potez izazvao revolt i ogorčenje Srba koji u njemu vide okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje.

Oglasila se i Srpska lista

Srpska lista (SL) saopštila je danas da dolazak na sever KiM premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija uz parapolicijske formacije ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.

"Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost", navela je Srpska lista.

Kako je saopšteno, paradiranje Aljbina Kurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca po severu Kosova i Metohije uznemirio je Srbe na Kosmetu koji su sa gnušanjem posmatrali ovaj igrokaz.

"Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore", ističe SL.

"Nakon ove cirkuske predstave očigledno uplašeni Kurti je kao i svi okupatori otišao nazad, a mi ostali na severu Kosova i Metohije kao svoji na svome jer je ovo naša zemlja, naši gradovi i opštine", zaključuje Lista.

image