Srbija i Balkan

Petković nakon sastanka u Briselu: Druga strana ne želi dogovor, nastavak dijaloga 4. aprila

Petar Petković je rekao da ga zabrinjava položaj i budućnost srpskog naroda na KiM jer se vidi da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja
Petković nakon sastanka u Briselu: Druga strana ne želi dogovor, nastavak dijaloga 4. aprila© TANJUG/ STR

U Briselu je bez dogovora završen bilateralni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju srpskog dinara čija je upotreba kao gotovinskog sredstva plaćanja od prošlog meseca zabranjena na tzv. Kosovu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da ga zabrinjavaju položaj i budućnost srpskog naroda na KiM jer se vidi da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja kao i da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila.

Petković je, nakon razgovora u sedištu Spoljne službe EU, koji su se vodili prvo u trilateralnom formatu, a potom i bilateralno sa izaslanikom Unije Miroslavom Lajčakom, novinarima preneo da nema mnogo toga da im kaže.

"Nakon šest sati provedenih u Spoljnopolitičkoj službi EU u Briselu nemam mnogo toga da vam kažem, što, čini mi se, dovoljno govori samo za sebe u kom pravcu ide dijalog, i to ne krivicom Beograda. Imali smo i direktne razgovore sa prištinskom stranom, izneli smo naš predlog, Priština svoj. Naš predlog je izbalansiran, vodi računa o interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Urađen je u dogovoru sa našim ekspertima. Svako slovo smo po pet puta pretresali", rekao je on.

Petković je ukazao da s druge strane Priština nije uložila nimalo napora da bi taj papir mogao da se nazove predlogom koji ide u pravcu kompromisnog rešenja.

"To je ono što me izuzetno zabrinjava. Ne znam u kojem pravcu će ići dijalog. Zabrinjavaju me položaj i budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kada vidite da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja", podvukao je on.

On je kazao da su u direktnim pregovorima, koji su trajali više od tri i po sata diskutovali o predlozima, a da su zatim usledili razgovori na nivou bilateralnih sastanaka sa EU i dodao da je dogovoreno da se razgovori nastave 4. aprila.

"Ako želite da dođe do rešenja uložite napor. Sve mi deluje da druga strana ne želi to da uradi. Kurti će nastaviti sa progonom srpskog naroda. Što se EU tiče to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije", rekao je on.

Ističe da je Beograd posvećen dijalogu i da će učiniti sve da dođe do rešenja.

"Da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice i da naši ljudi mogu da primaju i plate i penzije i socijalna davanja i to je suština našeg predloga. Mislim da smo postupili odgovorno i korektno tražeći rešenje, kompromis, jer za nas kompromis nije lepa ili ružna reč. A sa druge strane imate sagovornika koji sa mentorima želi da nameće rešenja, videćemo da li će to tako moći", rekao je Petković.

Prištinski glavni pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da su predlozi strana veoma udaljeni te da je potreban još jedan susret kako bi se nastavilo sa raspravom.

Inače, današnji sastanak u Briselu nastavak je prošlonedeljnog susreta Bisljimija i Petra Petkovića. Tada su se obe strane dogovorile da će dati predloge za rešenje pitanja dinara.

Korišćenje dinara za gotovinska plaćanja na KiM je zabranjeno od 1. februara, kada je Centralna banka Kosova donela uredbu kojom je euro određena kao jedina službena valuta u zemlji.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su glavni pregovarači dve strane danas u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom Centralne banke tzv. Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

"Glavni pregovarači 'Kosova' i Srbije izneli su danas predloge o daljem putu za ljude na koje utiče uredba CBK o gotovinskom poslovanju. Naše duge diskusije pomogle su da se razjasne važni detalji", naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.
Dodao je da je dogovoreno da sastanak ponovo bude održan sledeće nedelje "sa ambicijom da se pronađe rešenje".

image