Srbija i Balkan

Sastanak Petkovića i Bisljimija u Briselu: Prvi put bez odvojenih susreta sa Lajčakom

Poslednji sastanak delegacije Beograda i Prištine sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom održan je 9. marta u Briselu, kada je razgovarano o uredbi CBK koja zabranjuje platni promet u dinarima na Kosovu i Metohiji
Sastanak Petkovića i Bisljimija u Briselu: Prvi put bez odvojenih susreta sa Lajčakom© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Današnji sastanak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo EU u Briselu, održava se u trojnom formatu, bez prethodnih tet-a-tet susreta, i na njemu učestvuju i eksperti.

Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa izasanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom održan je 9. marta u Briselu, kada je razgovarano o uredbi CBK kojom se zabranjuje platni promet u dinarima na Kosovu i Metohiji.

Nakon sastanka 9. marta koji je trajao duže od tri sata, Lajčak je naveo da će razgovori biti nastavljeni 25. marta i da očekuje konkretne predloge obeju strana za rešenje pitanja dinara na Kosovu.

Bislimi i Petković su se dogovorili da ponude tehničke predloge do 22. marta, o čemu će se dalje razgovarati na današnjem sastanku.

Privremene institucije u Prištini istakle su da je tzv. Kosovo jasno stavilo do znanja da će ponuditi tehnička rešenja prema planu koji je nedeljama ranije ponuđeno i državama KVINTE.

Priština, međutim, nije saopštila da li je poslala predloge za dinar, za koji je rok bio do 22. marta, dok je premijer privremenih prištinskih institucija Kurti rekao u petak da se o Uredbi CBK-a ne može pregovarati i da neće prihvatiti predloge koji su u suprotnosti sa njom.

Aljbin Kurti izjavio je ranije da dinar na Kosovu i Metohiji nije zabranjen, nego po ustavu takozvanog Kosova može da postoji samo jedna valuta – evro. Dakle, nije šija nego vrat – dinar nije zabranjen, samo nije dozvoljen.

image