Srbija i Balkan

Petković: Saradnja Srbije i Kine na visokom nivou zahvaljujući Vučiću i Siju

Član Predsedništva SNS Petar Petković se delegaciji Komunističke partije Kine i predstavnicima ambasade NR Kine posebno zahvalio na principijelnom stavu Kine o najvažnijem nacionalnom pitanju Srbije, pitanju KiM i podršci u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu bezbednosti UN
Petković: Saradnja Srbije i Kine na visokom nivou zahvaljujući Vučiću i Siju© TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SNS

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković sastao se danas u centrali stranke sa delegacijom Komunističke partije Kine i predstavnicima ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu.

Kako je naveo u saopštenju, Petković je zahvalio sagovornicima na poseti i istakao da je saradnja dve partije, ali i države Srbije i Narodne Republike Kine na izuzetno visokom nivou zahvaljujući odličnim odnosima predsednika Sija i predsednika Vučića.

"Predsednik Vučić i predsednik Si su unapredili saradnju između SNS i KPK, što je snažno nastavio i predsednik SNS Miloš Vučević, a kao deo te saradnje i delegacija Srpske napredne stranke boravila je u poseti Narodnoj Republici Kini. Zaista nam je bila čast da se uverimo u napredak Kine, kao i u plodotvorne potencijale za našu dalju saradnju. Nama su od izuzetnog značaja investicije koje dolaze iz Kine, jer to podstiče i dodatni rast naše ekonomije", istakao je Petković.

On je gostima posebno zahvalio na principijelnom stavu Kine o najvažnijem nacionalnom pitanju Srbije, pitanju Kosova i Metohije i podršci u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Kao što Narodna Republika Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i naša zemlja čvrsto podržava politiku jedne Kine. Kina nikada nije imala duple standarde i mi smo od naših kineskih prijatelja oduvek imali samo iskrenu i snažnu podršku i razumevanje. Režim u Prištini kao što znate ne prihvata niti pristaje na kompromis koji je srž svakog dijaloga, a tome u prilog svedoči i odbijanje već 4.000 dana da formiraju ZSO. Umesto toga, Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno prolaze kroz svakovrsno fizičko i institucionalno nasilje", ocenio je Petković i preneo da naše dve države povezuje i čvrsta opredeljenost politici mira kao jedinom putu za rešavanje svih konflikata.

Na kraju razgovora Petković je naglasio da će predstavnici Komunističke partije Kine uvek u Srpskoj naprednoj stranci imati iskrene i odane prijatelje i da će zajedničkim stremljenjem napredovati na polju saradnje, navodi se u saopštenju.

"Trudićemo se i u budućnosti, čuvajući našu suverenu i slobodarsku politiku, da unapredimo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Nikada nećemo odustati od saradnje sa našim iskrenim prijateljima, a Narodna Republika Kina i predsednik Si to svakako jesu i to će biti podstrek za dalje unapređenje čeličnog prijateljstva između Srbije i NR Kine ", zaključio je Petković.

Na kraju sastanka dogovoreno je i da se u narednom periodu intenzivira međupartijska saradnja između SNS i KPK.

image