Srbija i Balkan

Vučić o čestitki Putinu: Nisam ničiji sluga, ponašam se kao predsednik nezavisne zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nastaviti da radi svoj posao, uvek štiteći interese države
Vučić o čestitki Putinu: Nisam ničiji sluga, ponašam se kao predsednik nezavisne zemlje© AP Photo/Virginia Mayo

Čestitaću kome ja hoću, u najboljem interesu Republike Srbije, i uvek štiteći interese države, ovako je odgovorio predsednik Aleksandar Vučić na konstataciju novinara da su mu mnogi zamerili što je čestitao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na izborima u Rusiji. 

"Ja sam predsednik Republike Srbije i ponašam se u skladu sa normama međunarodnog javnog prava, poštujući druge zemlje", istakao je predsednik Vučić. 

On je dodao da je to njegov posao i da će nastaviti da radi.

"Ja nisam bilo čiji sluga. Volim svoju zemlju najviše na svetu i ponašam se kao samostalni predsednik nezavisne zemlje, koja donosi odluke u svom najboljem interesu i interesu svojih građana", poručio je Vučić.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom uručio pismo za predsednika Ruske Federacije Putina u kojem je, pored čestitki za izbornu pobedu, objasnio težinu situacije sa kojom se srpski narod na Kosovu i Metohiji suočava.

Ni Bela kuća, ni lideri Evropske unije Putinu nisu čestitali na izbornoj pobedi na nedavno održanim predsedničkim izborima.

Za razliku od njih to su učinili predsednik Kine Si Đinping, premijer Indije Narendra Modi, princ-prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i niz drugih svetskih lidera.

Među članicama NATO-a, jedino je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan Putinu čestitao izbornu pobedu u toku razgovora koji su juče po podne vodili telefonom.

Na izborima u Rusiji, koji su održani od 15. do 18. marta Putin je osvojio 87,28 odsto glasova na osnovu 100 odsto obrađenih glasačkih listića.

image