Srbija i Balkan

Reakcije povodom glasanja u PS: Savet Evrope se osramotio kao nikad u istoriji

Pred Komitetom ministara Saveta Evrope 16. maja neće biti samo odluka o članstvu samoproglašenog "Kosova", već odluka o smislu postojanja te međunarodne organizacije, poručio direktor Kancelarije za KiM
Reakcije povodom glasanja u PS: Savet Evrope se osramotio kao nikad u istorijiGetty © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da se Parlamentarna skupština Saveta Evrope osramotila kao nikad u istoriji, podržavši preporuku za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju.

"Prihvatanjem mogućnosti da u članstvo Saveta Evrope bude primljeno nešto što nije država, već separatistički režim koji svakodnevnim nasiljem nad srpskim narodom u sebi personifikuje sve protiv čega bi civilizovan svet trebalo da se bori, apsurd je postao stvarnost", naveo je on na platformi Iks.

Kako je naglasio, pred Komitetom ministara Saveta Evrope 16. maja neće biti samo odluka o članstvu samoproglašenog "Kosova", već odluka o smislu postojanja te međunarodne organizacije.

Šefica srpske delegacije u PS  Saveta Evrope Biljana Patić-Pilja je izjavila da je PSSE usvajanjem preporuke da se tzv. Kosovu odobri članstvo u Saveta Evrope donela sramotnu odluku i da je ta institucija time pogazila sve norme međunarodnog prava.

"Ovo nije ništa konačno, već je to mišljenje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i sad ćemo da vidimo da li će to uopšte doći pred Komitet ministara", rekla je Pilja za Tanjug, komentarišući odluku PSSE da usvoji izveštaj izvestioca za prijem tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani.

Na pitanje kakvi će biti naredni koraci Srbije, Pilja ističe da se nada da ovo pitanje uopšte neće ni doći na razmatranje pred Komitet ministara SE i da će, kako je rekla, shvatiti kakvu grešku prave.

"Već vidim da su pojedini zemlje poslale neke drugačije signale. To su posebno iskazale kolegi iz Italije i Mađarske kroz amandmane kojima su iskazali neki drugačiji stav i poslali signal da postoji šansa da će se setiti da postoji Briselski sporazum i da mimo svih procedura ne može na ovakav način lažna država Kosovo da postane članica Saveta Evrope", istakla je ona.

Pilja je dodala da nije bila iznenađena slušajući obrazloženja učesnika tokom rasprave.

"To su argumenti koje su oni iznosili pre toga na političkom komitetu i pokazuje da njih zaista ništa drugo i ne interesuje, da imaju svoju agendu svoj cilj i da jednostavno gaze međunarodno pravo samo da bi uspeli u onome što su naumili. Nažalost meni je ovo očekivana rasprava, vrlo mučna i vrlo teška, ali znajući ko su sve ti ljudi i na koji način su se ponašali u prethodnih nekoliko meseci nisam iznenađena njihovom argumentacijom", rekla je Pilja.

Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH i potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać je rekla da su preporukom za prijem samoproglašenog Kosova u SE prekršene norme i Statut ovog saveta koji propisuje da član ove organizacije može postati samo država, a samoproglašeno Kosovo ne zadovoljava kriterijume nezavisnosti.

"Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je država u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Saveta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije", rekla je Novaković Bursać.

Novaković Bursać je za RTRS istakla da je Kosovo sastavni deo Srbije koja je članica Saveta Evrope i da su i oni koji su glasali za nacrt izveštaja kojim se preporučuje članstvo svesni toga.

Ona je navela da se u prošloj godini sve što je vezano za prijem samoproglašenog Kosova dešavalo ubrzano, kako bi se "slomile" sve norme i principi međunarodnog prava i Kosovo postalo član.

Novaković Bursać je rekla da su dva od četiri člana delegacije BiH glasala protiv, na i Branislav Borenović.

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić je izjavila da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

Naglasila je u izjavi za Tanjug, da usvajanje mišljenja izvestioca za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani ne znači i prijem tzv. Kosova.

"Ono što treba ponoviti jeste da to mišljenje nije obavezujuće za Komitet ministara koji je jedini vlastan da odlučuje o članstvu i o aplikaciji za članstvo. To jeste pretposlednji korak, ali onaj finalni dešavaće se u Komitetu ministara na sastanku 16. i 17. maja", navela je Grubješić.

Debata je, kako je naglasila, bila neravnopravna i mnogo više poslanika je govorilo u prilog izveštaja.

Dodala je da može da pohvali delegaciju Srbije koja je nastupala jedinstveno.

"Naša delegacija je nastupala jedinstveno i danas na komitetima i na plenarnom zasedanju i koja je podnela amandmane, koja je osporila to što su amandmani bili odbačeni, pa se o amandmanima ipak na kraju plenarnog zasedanja i raspravljalo", rekla je Grubješić iocenila da to sve ipak nije bilo dovoljno da se promeni većinski stav Parlamentarne skupštine.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

image