Srbija i Balkan

Ko je Srbin koji glasa za ulazak samoproglašenog Kosova u Savet Evrope?

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je , po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića o glasanju o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini"
Ko je Srbin koji glasa za ulazak samoproglašenog Kosova u Savet Evrope?Getty © Tree4Two

Predsedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića, Srbin iz Sarajeva, najavio je da će glasati za ulazak samoproglašenog Kosova u Savet Evrope. 

Magazinović nas je blagoizvoleo objašnjenjem, pa je post na Iksu naslovio "Članstvo Kosova u Savetu Evrope", i detaljno objasnio svoje pobude da glas da samoproglašenom Kosovu, koje Bosna i Hercegovina ne priznaje za nezavisnu državu.

"Glasaću na osnovu uverenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje pruža Savet Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas, i da osete napredak u vladavini prava", poručio je Magazinović, naravno ograđujući se:

"U samom mišljenju se navodi da glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope ne prejudicira stavove pojedinih država članica u vezi sa statusom Kosova."

Magazinović je dodao da ukoliko usvoje ovo mišljenje, "pretpostavka je da se polovinom maja donese konačna odluka, koja je u nadležnosti Komiteta ministara u kojem države članice predstavljaju ministri inostranih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strazburu", pozivajući indirektno šefa diplomatije BiH Elmedina Konakovića da i on glasa "za", iako je to u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na drugoj strani, potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića o pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan".

"Mislim da je bitno reći da mi parlamentarci imamo pravo da postupamo na bazi ličnih, odnosno političkih stavova naših stranaka i biračkog tela kog predstavljamo, kako u domaćim parlamentima, tako i u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope. To pravo ima i kolega Magazinović, ali po mom mišljenju njegov stav po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova jeste neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini", ocenjuje Novakovićeva.

Na prošlom glasanju, Novakovićeva je glasala "protiv" i to je ponosno istakla. Kada je ovaj krug glasanja u pitanju, nažalost, prognoze nisu dobre.

"Na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju koji je održan krajem prošlog meseca sam glasala protiv mišljenja kojim se preporučuje prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Pretpostavljam da će današnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope to mišljenje dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu, ali o odluci o eventualnom će odlučivati Savet Ministara. Naravno da ću i ovaj put biti protiv", naglašava za RT Balkan Snježana Novaković Bursać.

Ona dodaje da će i kolega Branislav Borenović iz Republike Srpske takođe glasati protiv, izražavajući žaljenje što amandmani koje su podneli nisu usvojeni.

Bursaćeva, koja je član i Političkog komiteta i demokratije iz BiH, istakla je da je reč o slomu međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih zemalja na štetu Srbije, jedne od članica Saveta Evrope čiji su Kosovo i Metohija, prema Ustavu, sastavni deo.

"Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je država u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Saveta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije, koju Srbija, BiH i mnoge druge države nisu, niti će priznati", istakla je ona u današnjem saopštenju.

Bursaćeva je ukazala da su ključna pitanja za celokupnu međunarodnu zajednicu u vezi s ovim slučajem – hoće li se i ubuduće poštovati princip teritorijalne celovitosti država, s obzirom na današnje odluke i ima li ova generacija političara ovlašćenje da menja i prilagođava Statut Saveta Evrope prema zahtevima nasilno ocepljenih teritorija i po nečijoj potrebi?

Vulićeva: Čovek koji nema pripadnost opasan je ne samo za sebe već i za okolinu

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocenjuje za RT Balkan da je na sceni nasilje nad demokratijom.

"Kada čovek nema pripadnost opasan je ne samo za sebe već i za okolinu. Zgrožena sam izjavom kolege Magazinovića. Istom je potvrdio što smo znali, da zastupa nepostojeće, i da zastupa takozvana građanska prava, a šta je sa pripadnosti narodima?! Populista iz enciklopedije, to je Saša Magazinović. Sa neusaglašenim, nekorektnim i po srpski narod štetnim odlukama zasigurno nećemo dočekati napredak i vladavinu prava, naprotiv, ponovo na scenu dolaze nasilje nad demokratijom, uskraćivanje vladavine prava i satanizacija srpskog naroda", za RT Balkan naglašava Vulićeva.

U prilog ovoj tezi da to što se izjašnjava Srbinom, ne znači da se tako i oseća, je to što je Magazinović na pitanje novinara kako se oseća kao Srbin u Sarajevu ostao zatečen, uz opasku da je takvo pitanje "eksces".

"Kako će se dete rođeno u Sarajevu osećati u Sarajevu? Pitanje je eksces. Ko se može osećati ružno u Sarajevu", odgovorio je šokirani Magazinović, koji je u nastavku izjave opet našao način da potkači Srbe koji kažu da se osećaju nebezbedno u Sarajevu, uzimajući u obzir da je to grad iz kojeg je proterano više od 120.000 Srba u proteklom ratu.

Inače, Saša Magazinović je poznat kao jedan od retkih Srba koji su posetili Ukrajinu, pa je povodom druge godišnjice početka Specijalne vojne operacije otputovao u tu državu, koristeći priliku da iz Kijeva vređa rukovodstvo Republike Srpske. 

On je tada potvrdio solidarnost s ukrajinskim narodom, naglasivši da "agresija na Ukrajinu nije samo rat protiv ove zemlje nego da predstavlja atak na celu Evropu".

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk je tom prilikom "izrazio posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj podršci", iako to, opet, nije zvaničan stav BiH, već dela političkog Sarajeva, koje pokušavaju da predstave kao zvaničan državni stav.

Magazinović je prisustvovao i brifingu Vojne obaveštajne službe Ukrajine, koji su za predstavnike parlamenata zemalja Evropske unije i šefove delegacija država članica Saveta Evrope organizovali šef Vojne obaveštajne službe Ukrajine general Kiril Budanov i njegov zamenik. Ovo je prvi put od početka SVO da je neka delegacija primljena u sedištu ove institucije.

Perišić: Tako nešto očekivano je od predstavnika iz SDP-a

Profesor geopolitike Srđan Perišić, komentarišući Magazinovićevu najavu kaže za RT Balkan da je tako nešto očekivano od predstavnika iz SDP-a, budući da bošnjačka politička elita nema plan i program, već im se čitava spoljnopolitička orijentacija svodi na stav Amerike, koji slepo prate.

"Albanci na Kosovu i Metohiji, Albanci u Albaniji i Bošnjaci u BiH su među među malobrojnim muslimanima koji su još uvek uz politiku Vašingtona i slepo je prate. Oni nemaju nikakav spoljnopolitički plan ni ideju, plan je slediti šta radi Vašington. Zbog toga ni najmanje ne čudi najava Saše Magazinovića koji dolazi iz SDP-a", ukazuje profesor Perišić.

Perišić navodi da se boji da ovaj put nemamo šanse, a da će, i ukoliko se sada izglasa, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković postupiti isti, što je u suprotnosti sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

"Bosna i Hercegovina nije priznala samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu samo zahvaljujući činjenici da se Republika Srpska tome protivi. Konsenzus oko toga ili galsanja ministra u SE se ne može postići u Predsedništvu BiH koje je zaduženo za kreiranje spoljne politike, pa se samim tim ne može doneti ni odluka da se glasa 'za' tzv. Kosovo u SE. Oni, međutim, po potrebi krše Ustav i ruše Dejtonski sporazum, ništa to nije čudno za njih. Iako je u pitanju nešto što bi trebalo da poziva na krivičnu odgovornost, toga se sarajevski političari ne boje, jer njihov politički sud neće da im sudi", objašnjava profesor Perišić.

Zastupnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope razgovaraće danas u Strazburu o prijemu tzv. Kosova u ovu međunarodnu organizaciju. Ako dve trećine parlamentaraca koji predstavljaju 46 država članica glasaju "za", pitanje članstva i konačna odluka bi mogla da se nađe na dnevnom redu ministara spoljnih poslova zemalja čanica Saveta Evrope 16. maja.

image