Srbija i Balkan

Provokacija iz Sarajeva: Gradonačelnica u poseti glavnom gradu "Republike Kosovo"

Iako njena država ne priznaje samostalnost tzv. Kosova, Karićeva je istakla da je cilj posete povezivanje dva grada i otvaranje brojnih mogućnosti za saradnju
Provokacija iz Sarajeva: Gradonačelnica u poseti glavnom gradu "Republike Kosovo"Getty © Photo by Matteo Placucci/NurPhoto via Getty Images

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posetila je, kako je navela na Fejsbuku, "glavni grad 'Republike Kosovo'" i tom prilikom izjavila da su prvi put uspostavljene veze između prestonice Bosne i Hercegovine i Prištine.

"Prvi put su zvanično uspostavljene veze između Sarajeva i Prištine! Na moje veliko zadovoljstvo, razgovarala sam s Perparimom Ramom, gradonačelnikom najmlađe prestonice u Evropi. Naš cilj je da povežemo naše gradove i otvorimo brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu", napisala je na Fejsbuku.

Dodala je i da su se potom prošetali centrom Prištine, koja osvaja karakterom, toplinom i direktnošću svojih ljudi.

Takođe, navela je da će u Prištini razgovarati s predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, na čiji poziv će učestvovati na  Međunarodnom forumu za žene, mir i sigurnost.

Rama je uzvratio objavom na Fejsbuku gde je konstatovao da je Karićeva bila impresionirana gostoprimstvom, kao i da ga je pozvala u zvaničnu posetu Sarajevu "radi daljeg širenja saradnje između dva glavna grada u različitim oblastima".

Inače, Bosna i Hercegovina, zbog protivljenja Republike Srpske, nije priznala tzv. Kosovo.

image