Srbija i Balkan

Odalović: Savet Evrope bi prijemom "Kosova" završio nečasnu misiju

Srbiji bi bilo lako da se bori kada bi se primenjivalo međunarodno pravo, ali smo svedoci da je njega zamenila sila, ocenio je Odalović.
Odalović: Savet Evrope bi prijemom "Kosova" završio nečasnu misiju© Antonio Ahel/ATAImages

Savet Evrope (SE) bi prijemom tzv. Kosova završio jednu nečasnu misiju, a amandmani koje je Srbija podnela imaju za cilj da zaustave "prljavi proces", izjavio je predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On ističe da su sva dešavanja u SE očigledno orkestrirana u poslednjem trenutku, a sve u funkciji ozbiljnog pritiska na Srbiju.

"Oni koji danas zagovaraju članstvo "Kosova" u SE su isti oni koji su ovu, uslovno da nazovem, kvazi državu planirali da naprave. Oni žele da ovim zaokruže nešto što je jedna nečasna misija upravo tog dela zapadnog sveta, a ceo scenario od početka raspada Jugoslavije bio je planiran da počne preko Kosova", rekao je Odalović za RTS.

Odalović je ocenio da je međunarodno pravo zamenila sila, a da je amandman Srbije u funkciji prizivanja međunarodne zajednice da se vrati međunarodnom pravu, da se vrati svojim obavezama.

On kaže da bi Savet Evrope i prijemom tzv. Kosova, "završio jednu nečasnu, prljavu misiju koju su sproveli i u ovom sazivu Evropskog parlamenta".

"Ovo je možda neka od poslednjih sednica pred nove izbore i oni bi da zaokruže ono što su do sada radili", ocenjuje Odalović i podseća da danas niko ne pominje Briselski sporazum i obaveze koje su "potpisom garantovali upravo predstavnici ove institucije u koju danas žele da uvedu samoproglašenu državu Kosovo, preko svega onoga što se poslednje dve godine dešavalo na prostoru KiM, prvenstveno na severu".

Kako ukazuje, amandman Srbije je u funkciji vraćanja nazad i sa ciljem da se "zaustavi ceo ovaj prljavi proces, da se ono što je dogovoreno poštuje po prioritetima kako je to i dogovoreno", naglasivši da bi se "uspostavljanjem ZSO rešili mnogi problemi koji su danas vrlo ozbiljni i zabrinjavajući". 

Na pitanje čiju podršku očekuje danas na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Odalović kaže da kada bi se same zemlje pitale, mi ne bismo imali problem.

"Ovde je očigledno nešto mnogo veće, jedna ozbiljna kampanja koju vode ti iz zapadnih centara i vrše strahovite pritiske na zemlje koje su tradicionalno naši prijatelji. To su oni s kojima mi nismo imali otvorenih pitanja, niti bi u ovoj situaciji imali jedan razlog da glasaju drugačije nego da ne podrže tu inicijativu. Ali su ogromni pritisci tih centara i očigledno je da bi ova administracija htela da zabeleži, uslovno da nazovem, neki rezultat koji će biti rezultat koji nas ne vodi nigde", navodi Odalović.

Ukazuje da je glavni cilj Srbije danas odlaganje glasanja o preporuci za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, a ono što sledi, ukoliko se to ne dogodi, jeste Komitet ministara 17. maja i to bi bilo definitivno glasanje o prijemu Prištine.

"To je zadnja instanca koja definitivno odluku donosi. Ovo je pretposlednja instanca i ovo je trenutak kada treba to se zastavi. Ovo je časniji trenutak da se ovo zaustavi nego onaj koji će biti na Komitetu ministara. Zato što su tamo politički predstavnici, znači cela priča se svodi da dolaze iz različitih političkih opcija, iz različitih zemalja i čine tu Parlamentarnu skupštinu. I oni, ako bi imali dovoljno razumevanja i sluha, da oni pošalju poruku, to je mnogo veća obaveza posle toga, i ne samo za Komitet ministara, jer on ne bi imao predlog, nego uopšte za međunarodnu zajednicu kako da se ponaša", naglasio je Odalović.

Poručuje da "mi danas pričamo o tome da odložimo prijem, jer je to sada trenutno jedino što možemo da uradimo".

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, ističe da se Srbija poziva na međunarodno pravo i navodi da bi ta rezolucija bila omča o vratu i Republici Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu.

Odalović se osvrnuo i na mogućnost da Borut Pahor zameni Miroslava Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine ocenivši da bi on mogao da unese neku novu energiju ali da pojedini centri moći urušavaju dijalog koji su sami osmislili.

Naglasio je da smo sada "mnogo dalje od stanja i statusa u kojem smo bili pre nego se uopšte ušlo u dijalog".

"Umesto da dijalog donese nove kvalitete, nova rešenja, da jednostavno imamo bolji život i jednu veću sigurnost i smisleniji život i Srba i Albanaca. Mi danas imamo iseljavanje Srba, proterivanje i Albance koji nastavljaju teror", zaključio je Odalović.

image