Srbija i Balkan

Nastavak prolećnog zasedanja PS SE, na dnevnom redu prijem "Kosova" u SE

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope treba da donese Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja
Nastavak prolećnog zasedanja PS SE, na dnevnom redu prijem "Kosova" u SEGetty © Photo by: Andia/Universal Images Group via Getty Images

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) nastavlja prolećno zasedanje, na kome će se danas razmatrati preporuka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, a za usvajanje predloga potrebno je da glasa dve trećine prisutnih poslanika.

Rasprava o tački dnevnog reda pod nazivom "Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope" na plenarnoj sednici treba da počne u 16.30 časova, a izveštaj će prezentovati izvestilac PS SE za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope treba da donese Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Srpska delegacija u PS SE podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja objasnila je ranije za Tanjug da u PS SE ne vlada princip "jedna zemlja - jedan glas", već je delegaciji svake države, proporcionalno njenom broju stanovnika, dodeljen broj članova.

Najviše predstavnika koje jedna država može da ima je 18, a najmanje dva. U skupštini ima 306 poslanika, članova nacionalnih parlamenata država članica, plus 306 zamenika koji nemaju pravo da glasaju.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije, šef diplomatije te zemlje Peter Sijarto, kao i Španija, što je potvrdilo tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova.

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine kada ju je podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE, sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, jedna nije glasala.

image