Ekonomija

Propise EU o deficitu krši 11 zemalja članica: Potrošnja iznad dozvoljene

Francuska, Italija i Belgija, čiji su deficiti veći od tri procenta i ne planiraju da se usaglase s propisima EU u narednih nekoliko godina, gotovo izvesno će biti kažnjene
Propise EU o deficitu krši 11 zemalja članica: Potrošnja iznad dozvoljenewww.globallookpress.com © © Silas Stein

Evropska komisija opomenuće 11 zemalja EU, uključujući Francusku i Italiju, zbog prevelike državne potrošnje kada nova fiskalna pravila stupe na snagu ove godine.

Ove zemlje su prošle godine imale budžetski deficit veći od praga od tri procenta BDP-a dozvoljenog pravilima EU. Komisija će u junu odlučiti da li će pokrenuti takozvane procedure prekomernog deficita (EDP) u svakom pojedinačnom slučaju, prenosi "Fajnenšel tajms".

Zemlje u evrozoni bi mogle da se suoče sa kaznama ako ne isprave kurs, dok se zemlje koje nisu članice ove zone suočavaju sa rizicima po reputaciju.

Francuska, Italija i Belgija, čiji su deficiti veći od tri procenta i ne planiraju da usaglase s propisima EU u narednih nekoliko godina, gotovo izvesno će biti kažnjene.

Ova fiskalna pravila su suspendovana tokom pandemije kovida 19 i sada se ponovo primenjuju nakon što su reformisana, uključujući klauzule koje daju više prostora za ulaganja u odbranu.

Iz Evropske centralne banke poručili su da bi mogli da isključe zemlje koje ne poštuju propise o deficitu iz svog novog, ali neproverenog programa kupovine obveznica.

Neke države, uključujući Španiju i Češku Republiku, tvrde da će se njihov deficit ove godine vratiti na tri procenta ili čak ispod tog broja i ne bi trebalo da budu kažnjene za privremeni prekršaj.

Poljska i Rumunija, kao i članica evrozone Slovačka, traže izuzeće na osnovu toga što ih je vojna potrošnja izazvana sukobom u Ukrajini gurnula iznad praga od tro odsto.

"Poljska ima najveću potrošnju za odbranu među zemljama NATO-a, veću od SAD. Ovo je izvanredna situacija koju treba uzeti u obzir prilikom procene procedure prekomernog deficita i za to se donose nova fiskalna pravila EU", rekao je za "Fajnenšel tajms" poljski ministar finansija Andžej Domanjski.

Poljska je 2023. imala deficit iznad 5 odsto i iste godine potrošila 3,9 odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, što znači da je njen deficit koji se ne odnosi na odbranu bio ispod praga od tri odsto.

Potrošnja na odbranu "jedan je od relevantnih faktora" koji određuje da li će se otvoriti postupak prekomernog deficita ili ne, rekao je izvršni potpredsednik za ekonomska pitanja Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Ali ne ispunjavaju svi izdaci za odbranu uslove za blaži postupak. Prema reformisanim budžetskim pravilima EU, "povećanje vladinih investicija u odbranu" može se sniziti, ali ne i periodična potrošnja na odbranu.

Komisija je ranije kritikovana jer nije sprovela pravila o deficitu, posebno u slučaju Francuske. Stroža primena bila je ključni zahtev Nemačke i drugih tokom pregovora o reformi pravila.

image