Srbija i Balkan

Kurti: Za dva dana najvažnije glasanje za ulazak Prištine u Savet Evrope

Premijer privremenih prištinskih institucija očekuje da Parlamentarna skupština preporuči punopravno članstvo "Kosova"
Kurti: Za dva dana najvažnije glasanje za ulazak Prištine u Savet Evrope© Ferdi Limani/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da samoproglašeno "Kosovo" za dva dana, 16. aprila, očekuje najvažnije glasanje u procesu pristupanja Savetu Evrope, kada očekuje da Parlamentarna skupština preporuči punopravno članstvo Prištine bez dodatnih preduslova i fusnota.

Kurti je, na sednici Generalnog saveta njegovog pokreta Samoopredeljenje, istakao da je "Kosovo" danas u "mnogo povoljnijoj situaciji i da izveštaj Dore Bakojani preporučuje punopravno članstvo bez dodatnih uslova".

"Izveštaj i mišljenje Dore Bakojani prepoznaje ispunjenje svih preduslova i jasno pokazuje da se ostale obaveze Kosova moraju ispuniti nakon članstva. Imaćemo 16. aprila najvažnije glasanje u procesu pristupanja Savetu Evrope. Očekuje se da će Parlamentarna skupština odobriti mišljenje Bakojani, koja preporučuje punopravno članstvo Kosova bez ikakvih dodatnih preduslova i bez fusnota", rekao je Kurti.

On je pozvao dijasporu da učestvuje na izborima za evropski parlament 9. juna.

Dodao je da je taj datum važan za Evropsku uniju, pa i za celu Evropu, jer, prema njegovim rečima, od prvih izbora za Evropski parlament 1979. godine, Evropa nikada nije bila ugroženija nego danas.

"Evropska unija se, takođe, suočava sa velikim izborima i odlukama. Suočava se sa vojnom agresijom i fašizmom ruske diktature, što, kao što je poznato, ima svoje saveznike u Evropi. Njihovi prijatelji su nepravedno potcenjeni. Pozivam dijasporu da ostvare svoje pravo da glasaju za socijaldemokrate i levicu koji se protive ekstremizmu u Evropi", rekao je Kurti.

image