Srbija i Balkan

"Preporuka za Savet Evrope": "Kosovski" specijalci pretukli još jednog Srbina

Prebijanja i hapšenja Srba su očigledno vrednosti koje tzv. Kosovo 'preporučuju' za Savet Evrope, poručio je Petar Petković u reakciji na prebijanje Vladana Stevanovića u rukama tzv. kosovske policije
"Preporuka za Savet Evrope": "Kosovski" specijalci pretukli još jednog SrbinaGetty © Anadolu / Contributor

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je, povodom novog slučaja prebijanja Srbina na KiM, da su, kako je rekao, prebijanja i hapšenja Srba očigledno vrednosti koje tzv. Kosovo "preporučuju" za Savet Evrope.

Pripadnici specijalne jedinice takozvane kosovske policije pretukli su u subotu Srbina Vladana Stevanovića zvanog Babudovac iz sela Bube kod Zubinog Potoka i naneli mu povrede na glavi i telu, zbog čega ima 15 šavova.

Stevanović je rekao da sada strahuje da će specijalci tzv. kosovske policije maltretirati i njegovu porodicu.

"Nakon što su uhapsili Srećka Sofronijevića, da bi ga valjda kaznili jer nije podlegao ranama kada su ga upucali, Kurtijevi falangisti su bez povoda krvnički prebili Vladana Stevanovića. Prebijanja i hapšenja Srba su očigledno vrednosti koje tzv. Kosovo 'preporučuju' za Savet Evrope!", istakao je Petković u objavi na mreži Iks.

Starović: Nemoguće govoriti o normalizaciji dok je sever KiM okupiran

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da je nemoguće govoriti o bilo kakvoj normalizaciji dok je sever Kosova i Metohije i dalje okupiran od strane tzv. kosovske policije.

"Još jedan dan, još jedna policijska brutalnost na Kosovu! Nasilnici tzv. kosovske specijalne policije brutalno su pretukli Srbina Vladu Stevanovića u Zubinom Potoku na severu Kosova. Izvukli su ga iz auta, prislonili pištolj na slepoočnicu, a zatim su ga četvorica naizmenično tukli. Vlado je završio sa 15 šavova na glavi. Nemoguće je govoriti o bilo kakvoj normalizaciji dok je sever tzv. Kosova i dalje okupiran od strane specijalnih, militarizovanih, jednonacionalnih albanskih snaga tzv. kosovske policije", naveo je Starović na platformi Iks.

Srpska lista: Tako se "poštuju" prava srpskog naroda na KiM

Hapšenje Srećka Sofronijevića i premlaćivanje Vladana Stevanovića su najbolji i najsvežiji primeri kako se poštuju prava i slobode srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ujedno najbolje oslikavaju koliko se međunarodni predstavnici staraju o položaju srpskog naroda na teritoriji južne pokrajine, saopštila je danas Srpska lista.

Srpska lista ističe da pred glasanje o članstvu Prištine u Savetu Evrope režim Aljbina Kurtija čini sve kako bi se dokazao i opravdao podršku koju dobija, pa je tako uhapšen Srećko Sofronijević i bez ikakvog dokaza mu je određen pritvor, a ne onima koji su ga zamalo ubili 2021. godine, a nakon toga su, kako se dodaje u saopštenju, njegove falange krvnički pretukle Vladana Stevanovića u selu Bube, u opštini Zubin Potok.

"Da ironija bude veća eventualno članstvo Kosova pod pokroviteljstvom mentora kosovske nezavisnosti bi u Savet Evrope uvelo 'nove vrednosti' poput dozvoljenog ugnjetavanja srpskog naroda, hapšenje i prebijanje bez ikakvog osnova kao redovan policijski posao, otimanje zemlje od Srba bez ikakvog legalnog postupka, te ukidanje prava na lečenje, hranu, štampu, sportske i kulturne događaje jednom narodu na tlu Evrope u 21. veku od strane režima u Prištini", navodi Srpska lista.

Dodaje se da zato apeli međunarodnim predstavnicima i organizacijama koje su odgovorne za mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji ostaju bez odgovara.

"Aljbin Kurti ih je svojim činjenjem navikao da je normalno ugnjetavati Srbe, a oni njega navikli na ćutanje i odobravanje. Zato srpski narod u neke međunarodne predstavnike gleda kao na saučesnike u progonu i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava", naglašava Srpska lista.

image