Srbija i Balkan

Srbija podnela 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu
Srbija podnela 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evropewww.globallookpress.com © ncphoto

Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) podnela je danas 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Amandmanom pod rednim brojem dva, predloženo je brisanje trećeg paragrafa preporuke u kojem piše da "Skupština priznaje napredak koji je Kosovo postiglo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i pohvaljuje napredak koji je napravila sadašnja vlada, uključujući u pogledu borbe protiv korupcije i građanskog partnerstva za istopolne parove".

Amandmanom pod brojem tri zatražena je da se zameni paragraf pet i da piše: "Skupština smatra da težnje Kosova da se pridruži Savetu Evrope ne bi trebalo da naiđu na pozitivan odgovor. Članstvo bi dovelo do daljeg progona i nekažnjivosti, jer mnogi posebno etnički motivisani zločini ostaju nekažnjeni. Takođe bi omogućilo Savetu Evrope da ima veći nadzor nad domaćim dešavanjima i da upotrebi sve instrumente koji su joj na raspolaganju da doprinese konsolidaciji demokratije i vladavine prava. Odnos Kosova sa Evropskom unijom u velikoj meri zavisi od ispunjavanja ključnih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno onih koje se odnose na dijalog Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Amandmanom pod rednim brojem četiri traži se zamena teksta paragrafa šest i predloženo da se zameni tekstom: "Potencijalno članstvo Kosova u Savetu Evrope predstavljalo bi kulminaciju kršenja osnovnih pravila i principa međunarodnog prava, uključujući, ali ne ograničavajući se na kršenje Povelje Ujedinjenih nacija. Članstvo u Savetu Evrope bi se razumelo kao negacija svih tih principa".

Amandmanom pod rednim brojem 15 zatraženo je da se pre paragrafa 14 umetne tekst: "Potencijalna ratifikacija ili primena odredbi nekog od ugovora je bez prejudiciranja međunarodno-pravnog statusa Kosova i Metohije, kao teritorije pod međunarodnom upravom i kao delom Republike Srbije".

Amandmanom pod rednim brojem 10 traži se izmena paragrafa 18 u kojem stoji: "Podržavajući članstvo Kosova u Savetu Evrope, Skupština je svesna okolnosti bez presedana u vezi sa ovom aplikacijom, pošto jedan broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu. Diplomatija, dijalog i kompromis su neophodni kako bi se osiguralo da budući prijem Kosova ne stvori pukotinu u jedinstvu država članica Saveta Evrope, čime se potkopava duh samita u Rejkjaviku".

Srpska delegacija zatražila je da umesto toga stoji tekst: "Skupština je svesna okolnosti bez presedana ove aplikacije, pošto jedan broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu. Diplomatija, dijalog i kompromis su neophodni kako bi se osiguralo da budući prijem Kosova ne ugrozi jedinstvo država članica Saveta Evrope, čime se potkopava duh Samita u Rejkjaviku, stoga, Skupština poziva Komitet ministara da obezbedi da Kosovo deluje u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju i saradnji postignutom 24. februara 2012. godine u okviru dijaloga koji je pod okriljem Evropske unije i u potpunosti sprovodi druge sporazume postignute u okviru dijaloga pod okriljem EU".

Odbor za pravna pitanja PSSE podržao nacrt mišljenja o članstvu Prištine

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) danas je podržao nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, saopštila je skupština SE na platformi Iks.

"Naš odbor je jednoglasno podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu", navedeno je u objavi.

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas je počelo prolećno zasedanje koje će trajati do 19. aprila, a na dnevnom redu koji je utvrđen na plenumu predviđeno je pored ostalog da se razmatra i preporuka o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.

Sutra svoje mišljenje treba da da i politički komitet, posle čega će se o prijemu tzv. Kosova raspravljati i na plenarnom zasedanju PSSE, rekla je pred sednicu pravnog odbora za Tanjug šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja.

Kovač u PSSE: Parlamentarna većina i opozicija zajedno stvaraju održivo društvo


Članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Elvira Kovač predstavila je danas nacrt izveštaja o odnosu parlamentarne većine i opozicije u demokratiji, poručivši da one samo zajedno stvaraju inkluzivno, prosperitetno i održivo društvo.

"Pored činjenice da je promocija i konsolidacija pluralističke demokratije jedan od glavnih ciljeva Saveta Evrope i njegove Parlamentarne skupštine, ovaj izveštaj je važan iz dva razloga: zbog očiglednog odsustva bilo kakvog eksplicitnog pozivanja na prava i odgovornosti opozicije u glavnim zvaničnim dokumentima Saveta Evrope i zbog toga što Venecijanska komisija ranije nije dala nikakvo opšte mišljenje o ulozi opozicije", navela je Kovač na prolećnom zasedanju PSSE.

Ona je istakla da je "pravo na suprotstavljanje vlasti osnovna karakteristika liberalne demokratije", dodavši da bez jasnih alternativa koje nude opozicione stranke, država ne može da ima konstruktivne debate o političkim opcijama, pravcu zemlje i budućnosti.

Kovač je navela da brojčana inferiornost ne može da svede opoziciju na ćutanje ili neznanje u odnosu prema većini.

"Opozicija je institucionalni faktor i suštinski element parlamentarne demokratije; opozicija ima formalnu ulogu osporavanja vladinog programa na zvaničan i organizovan način; opozicija predstavlja političku alternativu za parlamentarnu većinu i, kao institucionalni faktor i suštinski element demokratije, parlamentarna opozicija je politička alternativa za ograničavanje i kontrolu vlasti", naglasila je članica srpske delegacije u PSSE.

Dodala je da izveštaj podstiče države članice da osiguraju da su u njihovim demokratskim mehanizmima integritet i političko poverenje važan pokazatelj političkog legitimiteta.
Istakla je da države članice treba da budu svesne da "parlamentarna većina i opozicija, samo zajedno, stvaraju inkluzivno, prosperitetno i održivo društvo".

"Ne postoji zajednički model kojim bi se definisale uloge parlamentarne opozicije i većine, ali je vreme za preispitivanje osnovnih pojmova i parlamentarne većine i opozicije, kao i za preispitivanje uloge parlamenta", navela je Kovač.

Ona je, pored izveštaja o odnosu parlamentarne većine i opozicije u demokratiji, u ime izvestiteljke Izabel Meireles, predstavila i izveštaj o revidiranom Kodeksu dobre prakse u oblasti referenduma.

image