Srbija i Balkan

Savet Evrope odbio sve amandmane srpske i italijanske delegacije, Srbija ulaže prigovor

Amandmani su odbijeni velikom većinom, pa se neće razmatrati na plenarnoj sednici PS SE, osim ako se ne uloži prigovor, izjavila je šefica srpske delegacije u PS SE
Savet Evrope odbio sve amandmane srpske i italijanske delegacije, Srbija ulaže prigovorwww.globallookpress.com © IMAGO/Kira Hofmann

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope glasao je protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koje su predložili članovi italijanske delegacije i član delegacije Mađarske, potvrdila je šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja, te najavila ulaganje prigovora.

Pilja je u izjavi za Tanjug dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sednici PS SE, osim ukoliko se ne uloži prigovor.

Dakle, praksa je da ako se amandmani na ovom komitetu odbiju velikom većinom, da se onda o njima ne raspravlja u plenumu, ali može da se uloži prigovor sa zahtevom da se ipak stave na raspravu i dovoljno je da to zatraži deset poslanika.

Rasprava o zahtevu "Kosova" da bude primljeno u Savet Evrope na plenumu PS SE počeće oko 16.30.

Srpska delegacija u PS SE podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem "Kosova" u tu međunarodnu organizaciju, a Biljana Pantić Pilja je rekla za "Kosovo onlajn" da je to pokušaj da se ublaži Mišljenje izvestioca PS SE Dore Bakojani.

Jednim od amandmana koje je podnela srpska delegacija tražilo se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo, dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva "Kosova" za članstvo, a ne "postpristupna obaveza", kako stoji u preporuci.

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske podneli su amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u SE kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

image