Srbija i Balkan

Parlamentarna skupština SE podržala članstvo Prištine: Većina za izveštaj Bakojani

Od 171 poslanika, 131 je glasao za, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano
Parlamentarna skupština SE podržala članstvo Prištine: Većina za izveštaj BakojaniGetty © Anadolu / Contributor

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) većinom glasova usvojila je izveštaj specijalnog izvestioca Dore Bakojani, u kojem je podržano članstvo Prištine u ovoj organizaciji.

Od 171 poslanika, 131 je glasao za, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano. 

Parlamentarna skupština SE, inače, ima 306 članova parlamenta iz 46 država članica.

Šefica delegacije Srbije u PSSE Biljana Pantić Pilja istakla je u obraćanju parlamentu da su u izveštaju Bakojani prekršeni svi zakoni na kojima je ova institucija zasnovana.

"Primate nešto što nije država, kršeći sve procedure. Razmotrićemo da li ćemo ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava", rekla je Pantić Pilja i završila izlaganje rečenicom na srpskom: "Živela Srbija". 

Na početku zasedanja  Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u delu sednice koji se odnosio raspravu o zahtevu tzv. Kosova da bude primljeno u ovu organizaciju izvestilac SE Dora Bakojani predstavila je svoj izveštaj.

Izveštaj ne daje poziciju o statusu, priznavanje ili nepriznavanje je prerogativ država, rekla je Bakojani, dodajući da je obavljeno bezbroj sastanaka prilikom sastavljanja izveštaja i navodeći da je on temeljno urađen.

"Pravni sistem Kosova je u skladu sa međunarodnim standardima, Kosovo je snažna funkcionalna parlamentarna demokratija", istakla je Bakojani navodeći da je to mišljenje vodećih advokata.

Postoji naročita zabrinutost za prava manjina, dodala je ona i istakla da su tri glavna problema u vezi sa kojima je potrebna hitna akcija: implementacija odluka o Dečanima, prestanak konfiskacije imovine, uspostavljanje ZSO.

"Napravljen je stvaran napredak, skupština je uspela da reši ono što je bilo najveće kršenje prava: implementacija odluke o vraćanju zemlje Dečanima, to predstavlja veliku pobedu za vladavinu prava. Vlasti Prištine potpisale su obaveze koje preuzimaju a koje su obavezne za članove Saveta Evrope. Skupština treba da predloži da Komitet ministara pozove tzv. Kosovo da postane član SE", rekla je Bakojani.

Ona je istakla da je formiranje ZSO unutrašnje pitanje "Kosova" koje se tiče samo njenih građana i da se trudila da ga reši, ali je ovo pitanje od 2013. ključan deo dijaloga koji se vodi pod okriljem EU. 

Na sednici je odbačeno devet amandmana koje je podnela Srbija, kao i dva italijanske delegacije.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope treba da donese Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja.

  • 16. apr 2024 • 19:40

    19:40

    Odbačeni amandmani Srbije

    Nakon izlaganja govornika, predstavnica Srbije Dunja Simonović Bratić obrazložila je zbog čega treba usvojiti amandmane koji su podneti na izveštaj, a koje je prethodno sa dvotrećinskom većinom odbacio Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE.

    Deset amandmana Srbije su odbačena i na glasanju u PSSE.

    Na glasanju su odbačena i dva amandmana koje je podnela italijanska delegacija.

     

  • 19:26

    Simonović Bratić: Primanjem "Kosova", odbacujete Srbiju

    Stigli smo na kraj puta, većinska podrška pokazuje nam da mislite da je u redu kršiti prava i uspostavljati pravo jačeg, rekla je član srpske delegacije Dunja Simonović Bratić.

    "Svi naši amandmani su odbačeni, sa objašnjenjem da to 'nije logično', to su nam dali kao objašnjenje. Svi naši sugrađani kojima se grubo krše prava su ukinuti u ovom izveštaju, važnije je bilo staviti amandmane na prava LGBT zajednice, nego srpske zajednice", rekla je Simonović Bratić.

    Ona se zahvalila nekolicini kolega u parlamentu koji su im pružili razumevanje u krajnje neprijateljskoj atmosferi, kako je istakla.

    "Ako pustite 'Kosovo', izbacujete Srbiju, odričete se Srbije. Da li ste sigurni da je ova odluka laka? Sve će se promeniti. Reći ću vam i ono što svi građani Srbije misle: Kosovo je bilo, jeste i uvek će biti Srbija", zaključila je Simonović Bratić.

     

  • 19:19

    Kovač: Priština 11 godina ne ispunjava obaveze, ko garantuje da će ih ispuniti sada

    Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, suočavamo se sa nekoliko paralelnih stvarnosti, vladine realnosti, realnost u kojoj žive Srbi, realnost izveštaja međunarodnih organizacija, rekla je Elvira Kovač, član srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE.

    Ona je upitala koja je to lista mera koje će Priština preduzeti kako bi poboljšala manjinska prava, i pdosetila na primere kršenja prava srpske etničke manjine, poput konfiskopvanja zemljišta.

    "Uspostavljanje ZSO je međunarodna obaveza, a ne stvar Prištine. Ako 'Kosovo' 11 godina nije ispunilo svoje obaveze koje su garancije da će ih ispuniti sada. Naročito imajući u vidu izjave Osmani i Kurtija da je Dečanima vraćeno zemljište samo zbog članstva Prištine u SE", rekla je Kovač.

  • 18:58

    Kipar: Članstvo bez normalizacije ogromna greška

    Predstavnik Kipra rekao je delegati treba da razmisle o izveštajima Srbije o kršenju manjinskih prava srpskog stanovništva i naveo da nije dobar potez to što je Prištini dozvoljeno da tek nakon primanja u članstvo ispunjava neke važne obaveze, poput osnivanja ZSO.

    On je naveo da "Kosovo" mora osnovati ZSO, kao i rešiti pitanja eksproprijacije u skladu sa zakonima.

    "Bez normalizacije odnosa članstvo Kosova će biti ogromna greška. To postavlja opasan presedan za druge secesionističke regione", rekao je.

  • 18:54

    Borenović: Svetski rekord u kršenju međunarodnog prava

    Branislav Borenović iz BiH rekao je da je ovo "svetski rekord" u kršenju demokratskih prava i međunarodnog prava.

    "Ta teritoriju ne priznaje više od pola sveta. Podsećam vas da prištinske vlasti i njihove jednostrane akcije krše međunarodne sporazume. Priština ništa nije uradila da ispuni Briselski sporazum. Vi ovo radite u trenutku dok Priština i Beograd pokušavaju da napreduju u dijalogu. Pravite opasan presedan i urušavate temelje Saveta Evrope", rekao je.

  • 18:42

    Francuska "ne želi da zaoštrava situaciju"

    Alen Milon iz Francuske rekao je da je ovo "specijalan zahtev" jer ne priznaju sve države Kosovo. 

    Govorio je o vraćanju imovine Dečanima, a ponadao se će smena gradonačelnika smanjiti tenzije.

    "Odnosi Kosova i Srbije su u fokusu naše pažnje, ne želimo da pogoršamo situaciju, bezbednosnu situaciju. Zato je važno da se Kosovo pridržava obaveza koje su prihvatili njegovi zvaničnici, a to su osnivanje ZSO, pitanja eksproprijacije zemljišta i druga osetljiva pitanja oko kojih očekujemo napredak", rekao je on i podvukao da će ulazak Kosova u Savet Evrope biti veoma pozitivan za sve stanovnike Kosmeta.

  • 18:34

    Ukrajina: "Kosovo" 100 odsto zaslužuje članstvo , srpsko carstvo neće biti obnovljeno

    Oleksij Gončarenko iz Ukrajine čestitao je Kosovu i naveo da Kosovo 100 odsto zaslužuje članstvo u Savetu Evrope, siguran je da će odluka biti pozitivan.

    "Ovo je sjajan trenutak ne samo za Kosovo, ne samo za Balkan, već za sve nas.  Tirani i imperatori pokušavaju da uzvrate udarac", rekao je on dodajući da se to ne sme dozvoliti.

    Naveo je kako Rusija, pokušava da preko spornog zakona o stranim agentima pokušava da odvoji Gruziju od Evrope, i naveo kako to svet ne sme dozvoliti. 

    "Rusija na Balkanu doliva ulje na vatru, a ovo je jedan korak unazad od svega tog. Kosovo ne sme biti siva zona, Kosovo mora biti član Saveta Evrope", rekao je Gončarenko dodajući da Kosovo zaslužuje da bude deo slobodnog sveta.

    Srbiju je upozorio da nikad neće nikada uspeti da obnovi srpsko carstvo . 

    "Nema više ni ruskog ni bilo kog carstva. Udaljite se od Putina i ostalih diktatora, prestanite da igrate s njima, to će vas samo odvesti u siromaštvo i probleme. Krenite napred sa svojim susedima da zaustavimo tiraniju.

  • 18:26

    Maja Vukićević: "Kosovo" je kamen temeljac religije i istorije Srba

    Maja Vukićević, predstavnica Crne Gore ponovila je da je već odavno rekla da neće glasati za ulazak Kosova u Savet Evrope, i naglasila da predstavnici imaju pravo da takve odluke donose samostalno uprkos zvaničnoj politici njene zemlje.

    U delegaciji Crne Gore biće glasova "za" i "protiv", dodala je.

    "Za nas Srbe, bez obzira na to gde živimo, Kosovo je kamen temeljac naše religije i istorije. Slažem se da treba da gledamo u budućnost i gradimo mostove saradnje, ali mislim da ne gurajući Kosovo u članstvo Saveta Evrope ne pomažemo dijalogu Beograda i Prištine. 

    Ona je podsetila da većina članica UN ne priznaje Kosovo kao samostalnu državu.

    "Moramo poštovati teritorijalni integritet država, jer ako to ne radimo, vratiće nam se kao bumerang.  Nema potrebe da se proces sili, budući da može imati brojne štetne posledice. Savet Evrope treba da doprinese dijalogu i saradnji. Nadam se da će odluka koja se donese biti odgovorna i promišljena"

  • 18:21

    Pantić Pilja: Kršite sve procedure primajući nešto što nije država

    Gospođo Bakojani, čestitam vam jer ćete ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve zakone na kojima je ova institucija zasnovana, rekla je šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Patić Pilja.

    "Primate nešto što nije država, kršeći sve procedure", rekla je Biljana Patić-Pilja. 

    Samo evropska zemlja koja poštuje vladavinu prava, manjinska prava, može postati član SE, podsetila je Pantić Pilja.

    Ona je govorila o brojnim primerima kršenja prava Srba na KiM.

    "Zašto ne govorite o pravima Srbima? Kurti sprovodi progon i gotovo 14 odsto Srba je napustilo KiM. Srbi doživljavaju etničke napade a vi ne marite, prištinske vlasti hapse, plene, pucaju na Srbe", istakla je Pantić Pilja. 

    "Ovo što radite je presedan kojim otvarate Pandorinu kutiju. Pokazujete da teritorijalni integritet vam ne znači ništa", istakla je Pantić Pilja.

    KiM će uvek biti deo Srbije, mi smo mala zemlja, ali se nikada nećemo predati, dodala je ona.

    "Razmotrićemo da li ćemo ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava", rekla je Pantić Pilja i završila izlaganje rečenicom na srpskom: "Živela Srbija". 

  • 18:16

    Predstavnici četiri parlamentarne grupe u SE pozvali na podršku "Kosovu"

    Predstavnici četiri parlamentarne grupe u Savetu Evrope, svi osim predstavnika Evropske konzervativne partije, koji su govorili nakon obraćanja Bakojani, pozvali su na usvajanje izveštaja Dore Bakojani i podršku članstvu tzv. Kosova u Savet Evrope.

    Oni su izneli slične argumente: da tzv. Kosovo poštuje vladavinu prava, da je napravilo veliki korak na putu ka članstvu implementirajući odluku suda o vraćanju zemljišta manastira Dečani, kao i da će članstvo tzv. Kosova u SE doprineti stabilnosti u regionu.

    Naglašeno je i da Savet Evrope ne odlučuje o statusu "Kosova", ne bavi se teritorijalnim sporovima, kao i da se ovde radi o poštovanju prava građana i njihovoj zaštiti.   

image