Srbija i Balkan

Ukratko 18. april: "Srpska te zove" u Banjaluci: Rezolucija o Srebrenici vodi u otcepljenje RS

Iz glavnog grada Srpske poručeno da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan, Brnabićeva prihvatila zahteve opozicije, Iran preti Izraelu napadom na nuklearne objekte
Ukratko 18. april: "Srpska te zove" u Banjaluci: Rezolucija o Srebrenici vodi u otcepljenje RS© FOTO TANJUG/SRNA/bs
  • U Banjaluci održana posebna sednica Narodne skupštine na čijem dnevnom redu su bili Predlog izbornog zakona Republike Srpske, Predlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zaključni izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine. NS RS potvrdila je da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti. Posle sednice počeo je veliki miting u Banjaluci pod nazivom "Srpska te zove".
  • U Briselu su nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a glavna tema je bila odluka Centralne banke u Prištini da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji. Reč je o petom sastanku zaredom, na kojem je Beograd izneo svoj predlog koji je i Brisela ocenio kao dobar i konstruktivan, ali je Priština došla bez komentara, konstruktivnosti i predloga. Nastavak pregovora sledeće sedmice.
  • Objavljeni su rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Na osnovu 99,61 odsto obrađenih biračkih mesta, najviše mandata osvojila je Hrvatska demokratska zajednica dosadašnjeg premijera Andreja Plenkovića – 61, ali nema dovoljno poslanika za saborsku većinu.
image
VV inauguration
banner