Srbija i Balkan

Vučić u Njujorku: Nikoga od predlagača rezolucije o Srebrenici nije briga za Dejtonski sporazum

Usvajanjem rezolucije bi došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, rekao je predsednik Srbije
Vučić u Njujorku: Nikoga od predlagača rezolucije o Srebrenici nije briga za Dejtonski sporazum© buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ga je predsedavajući Generalne skupštine UN Denis Frensis obavestio da je Nemačka ubedljivo najangažovanija po pitanju usvajanja Rezolucije o Srebrenici, kao i da zemlje sponzori Rezolucije ne žele bilo kakvo odlaganje glasanja.

Vučić je na svom Instagram nalogu istakao da nikoga od predlagača nije briga za Dejtonski sporazum ili za stabilnost u regionu, već da je jedino što žele "kolektivna kazna za srpski narod".

"Jasno je da su nam ostale samo poslednje pripreme da se borimo za čast i obraz Srbije. Nikoga od predlagača nije briga ni za Dejtonski sporazum koji gaze, nije ih briga ni za stabilnost u našem regionu, jedino što žele je kolektivna kazna za srpski narod. Poruku smo razumeli i borićemo se do kraja", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je podsekretarki UN i specijalnoj savetnici za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu preneo zabrinutost da bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici" moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti.

Vučić je rekao da je sa sagovornicom imao otvoren razgovor o opasnom i ozbiljnom revizionizmu načela koja su ugrađena u same temelje Ujedinjenih nacija.

"Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici' došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovečanstvo, nažalost, svedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji", istakao je Vučić u objavi na svom Instagram nalogu.

On je izrazio zabrinutost da bi usvajanje te rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem Ujedinjenih nacija, založimo da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se prethodno sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Prema objavi Vučića na Instagram profilu "budućnostsrbijeav", sa Guterešom je razgovarao o rezoluciji "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", posebno u svetlu važne uloge koju UN ima kao jedan od stubova međunarodnog prava.

"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna država koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu sa načelima i regulama Ujedinjenih nacija, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", napisao je Vučić.

Pre sastanka, Vučić se upisao u Knjigu počasnih gostiju.

On se posle sastao i sa stalnim predstavnikom Narodne Republike Kine pri UN Žangom Đunom u Njujorku.

"Naglasio sam da Kina, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, ulaže svoj ogroman ugled i uticaj u globalnoj areni po svim pitanjima u kojima principi Povelje UN predstavljaju osnove za ravnopravan tretman svih zemalja članica. U tom smislu, zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije", napisao je Vučić.

Dodao je da je posebno zahvalio stalnom predstavniku NR Kine na dosadašnjoj podršci njegove velike zemlje koju pruža našoj Srbiji u svim međunarodnim forumima.

Predsednik Srbije se večaras sastao i sa stalnim predstavnikom Sjedinjenih Meksičkih Država pri UN Hektorom Vaskonselosom u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Prethodno je bio na sastancima sa stalnim predstavnikom Savezne Republike Brazil pri Ujedinjenim nacijama, Seržiom Fransom Daneseom, kao i sa predstavnicima država članica iz Azijsko-pacifičke grupe, a potom je organizovan susret sa predsedavajućim 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Denisom Frensisom u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Vučić pred sednicu Generalne skupštine na kojoj početkom maja treba da se razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održava konsultacije sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.

image
VV inauguration
banner