Srbija i Balkan

O'Brajan sa Kurtijem: SAD podržavaju evroatlanske integracije "Kosova"

Da bismo krenuli napred, potrebna nam je implementacija obaveza iz dijaloga uz podršku EU, uključujući hitan napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština, poručio je pomoćnik sekretara u Stejt departmentu
O'Brajan sa Kurtijem: SAD podržavaju evroatlanske integracije "Kosova"© Omer Messinger/Getty Images

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan razgovarao je danas sa premijerom  privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i tom prilikom poručio da je za napredak tzv. Kosova u evroatlantskim integracijama potrebna primena obaveza iz dijaloga, uključujući hitan napredak u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

O'Brajan je naglasio na društvenoj mreži Iks da je sa Kurtijem razgovarao o koracima koje je potrebno preduzeti u tom procesu.

"SAD podržavaju put 'Kosova' ka evroatlantskim integracijama. Da bismo krenuli napred, potrebna nam je implementacija obaveza iz dijaloga uz podršku EU, uključujući hitan napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Danas sam razgovarao o koracima kojeje potrebno napraviti sa premijerom Kurtijem", naveo je O' Brajan.

Na istoj mreži se oglasio i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

On je sastanak ocenio kao produktivan i izrazio očekivanja da Priština i Beograd ispune sve obaveze koje su preuzete u okviru dijaloga koji vodi EU.

"Zadovoljstvo mi je što sam se pridružio pomoćniku sekretara O'Brajanu na njegovom produktivnom sastanku sa premijerom Kurtijem. Očekujemo da će 'Kosovo' i Srbija ispuniti sve obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga koji vodi EU", napisao je Hovenier.

image
VV inauguration
banner