Srbija i Balkan

Nemačka: Primena odluke o Visokim Dečanima nije dovoljna za SE, potrebna i ZSO

Nemačka očekuje da će "Kosovo" preduzeti opipljive korake ka stvaranju Zajednice srpskih opština, izjavio je portparol nemačkog predstavništva u Prištini Kristijan Bočer
Nemačka: Primena odluke o Visokim Dečanima nije dovoljna za SE, potrebna i ZSO© John Walton/PA Images via Getty Images

Primena odluke Ustavnog suda za manastir Visoki Dečani nije dovoljna da tzv. Kosovo dobije podršku saveznika za članstvo u Savetu Evrope, rekao je portparol nemačkog predstavništva u Prištini Kristijan Bočer.

Kao i Pariz, zvanični Berlin očekuje da Priština preduzme opipljive korake ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) pre konačnog glasanja o njihovom zahtevu za članstvo u Savetu Evrope, rečeno je iz nemačkog predstavništva u Prištini za "Gazetu ekspres".

"Kada je reč o konačnom glasanju Komiteta ministara o zahtevu 'Kosova' za članstvo u SE, biće uzeta u obzir ukupna slika koju je Priština predstavila. Ovako važna odluka, za koju je potrebna većina od dve trećine, ne može se povezati sa jednom temom, poput sprovođenja odluke o imovini manastira Dečani", rekao je Bočer.

"Kao što je više puta rečeno, Nemačka očekuje da će 'Kosovo' preduzeti opipljive korake ka stvaranju Zajednice srpskih opština, za čije se formiranje Beograd zalagao godinama unazad. Francuski predsednik je to takođe stavio do znanja u poslednjem telefonskom razgovoru sa premijerom Kurtijem", rekao je Bočer.

Portparol nemačkog predstavništva naglasio je da je žalosno što je Prištini trebalo toliko vremena da se sprovede odluka o vraćanju manastirske zemlje koju je doneo Ustavni sud, najviša sudska institucija na tzv. Kosovu.

Napredak na temu ZSO zatražio je i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je u ponedeljak obavio telefonski razgovor sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Makron je podvukao značaj koji Francuska pridaje brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice srpskih opština od strane kosovskih vlasti", navodi se u saopštenju francuskog predsednika.

Čak je i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen, na sastanku koji je juče održao sa Kurtijem, rekao da SAD podržavaju put tzv. Kosova u evroatlantskim integracijama, ali da, kako bi se krenulo napred, obaveze dijaloga moraju biti sprovedene, uključujući hitan napredak u vezi sa formiranjem ZSO.

Kurti je nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Francuske izrazio očekivanje da podrška Francuske u pogledu članstva u Savetu Evrope neće imati druge preduslove.

image
VV inauguration
banner