Srbija i Balkan

Rode pritiska formiranje ZSO: Preći sa reči na dela

Rode je poručio da ukoliko "Kosovo" želi da bude u Savetu Evrope, ali i "bilo gde drugo", mora da preduzme "opipljive korake"
Rode pritiska formiranje ZSO: Preći sa reči na dela© Deutsche Botschaft Pristina

Nemački ambasador na tzv. Kosovu, Jern Rode, govorio je i o procesu pristupa u Savet Evrope, ali i o nacrtu ZSO, poručujući prištinskim vlastima da se nacrt preda na razmatranje Ustavnom sudu.

Rode je poručio da ukoliko "Kosovo" želi da bude deo Saveta Evrope, ali i "bilo gde drugo", mora da preduzme "opipljive korake", koji bi prema njegovim rečima, trebalo da bude formiranje Zajednice srpskih opština, za koju kaže da predstavlja i zakonsku obavezu Prištine.

"Sud ponavlja da Prvi sporazum predviđa osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i to znači da je ovo deo pravnog sistema 'Kosova'. To morate uraditi. A ono što nam treba je opipljiv korak. Ne implementacija. Rekao sam to u jednom drugom intervjuu nedavno. Potpuna implementacija je deo Ohridskog sporazuma. Ali ako želite da uđete negde, morate da preduzmete opipljiv korak", naglasio je Rode za Kohu.

Savet Evrope, istakao je, pridaje poseban značaj pitanju manjinskih prava, što je slučaj i sa "Kosovom".

"Savet Evrope pridaje poseban značaj pitanju manjinskih prava i najbolji način da pokažemo da je 'Kosovo' posvećeno tome je da počne da sprovodi formiranje Zajednice. Dakle, da se napravi opipljiv korak, jer je čak i Parlamentarna skupština Saveta Evrope rekla da to treba učiniti nakon prihvatanja", podsetio je.

Ističe da je primena odluke o vraćanju zemljišta manastiru Dečani došla u poslednjem trenutku, odnosno tek kada je postalo jasno da Parlamentarna skupština SE neće razmatrati odluku koju je, sada, već donela.

"Stoga možete tvrditi da mnoge vlade žele akciju, jer reči nisu dovoljne. I to je ono što sam mislio pod postupcima i zaslugama", kazao je Rode.

Ukidanje mera

Kako je danas potvrdio RSE, većina država članica Evropske unije zalaže se za ukidanje restriktivnih mera za tzv. Kosovo.

Jedina razlika među državama članicama, prema saznanjima RSE, se odnosi da li da se sve mere ukinu odmah ili da se ukidaju postepeno.

Rode je dodao i da se treba pokrenuti proces za ukidanje mera protiv tzv. Kosova, uz ogradu da je ovo njegov lični stav, ne i Nemačke.

Rode je pozvao Beograd i Prištinu da implementiraju sporazume koje su dijalogom preuzeli, te da urade domaći zadatak ukoliko žele da se približe Evropskoj uniji.

"Imamo više od godinu dana od Ohridskog sporazuma, obe strane su se obavezale na implementaciju, obe strane. Obe stranke, kao i Kosovo, obavezale su se da će sada implementirati Asocijaciju. Evropski savet je juče odlučio da će Ohridski sporazum uvrstiti kao jedan od uslova u pregovorima za članstvo u EU. Poruka je jasna - ako ne uradiš domaći, nećeš se ni približiti EU. To važi za 'Kosovo', ali i za Srbiju. I za mene je ovo vrlo jasna poruka. Uradi svoj domaći zadatak", poručio je nemački diplomata.

image
VV inauguration
banner