Srbija i Balkan

Petković brani Srpsku listu od Rodea: Za žaljenje pokušaj da prikrijete odsustvo demokratije na KiM

Nikada niste govorili o Kurtijevom pritisku na Srbe, podržali ste lažne gradonačelnike na severu i očigledno je da takvim vašim stavom ih i sada podržavate, naveo je direktor Kancelarije za KiM
Petković brani Srpsku listu od Rodea: Za žaljenje pokušaj da prikrijete odsustvo demokratije na KiM© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, poručio je danas ambasadoru Nemačke u Prištini Jornu Rodeu da je za žaljenje to što napadom na Srpsku listu "pokušava da prikrije svako odsustvo demokratije i fer izbornih uslova na KiM.

Petković je ujedno postavio i pitanje nemačkom ambasadoru "da li je video nemoguće uslove za referendum koji su stavljeni pred Srbe, ili ga to ne interesuje".

On je napisao na mreži Iks, reagujući na izjavu Rodea, da je, kako je naveo, žalosno i zabrinjavajuće što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje u glasanju o smeni albanskih gradonačelnika na severu KiM, te da Rode nikada nije govorio o pritisku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na Srbe.

"Jedino je za žaljenje to što vašim napadom na SL pokušavate da prikrijete svako odsustvo demokratije i fer izbornih uslova na KiM! Nikada niste govorili o Kurtijevom pritisku na Srbe, podržali ste lažne gradonačelnike na severu i očigledno je da takvim vašim stavom ih i sada podržavate. Gde ste to videli da se vodi opština sa 3,5 odsto glasova, sigurno u Nemačkoj niste videli!", istakao je Petković.

Rode je prethodno u izjavi koju su preneli mediji u Prištini ocenio kao "izuzetno žalosno i zabrinjavajuće" to što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje u glasanju za smenu gradonačelnika na severu KiM, dodajući da je to "jasan slučaj da se ponovo vrši pritisak na građane na severu da ne učestvuju u demokratskim procesima.

Američka ambasada: Žao nam je zbog ove odluke

Inače, danas se ovim povodom oglasila i američka ambasada u Prištini, komentarišući da im je žao zbog izjave Srpske liste, ali da je "njihov stav jasan i nepromenjen, te da će nastaviti da pažljivo prate ovaj proces".

"Podržavamo raznovrsnu, inkluzivnu, multietničku demokratiju 'Kosova' i slobodne, fer i pravedne izbore koji to podupiru", naveli su i dodali da očekuju od tzv. kosovske vlade da tokom ovog procesa bude "osetiljiva" na brige građana sa Severa.

Srpska lista i njen predsednik Zlatan Elek, juče su saopštili da je stav da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM, jer je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Elek je istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

image