Srbija i Balkan

Nemački izaslanik u Prištini o bojkotu na severu KiM: Dobili su šta su tražili

Kosovska vlada je uradila svoj deo posla kako bi obezbedila da građani izaberu svoje predstavnike, a bojkot Srpske liste je žalostan i destruktivan, rekao je Rode
Nemački izaslanik u Prištini o bojkotu na severu KiM: Dobili su šta su tražili© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Komentarišući rezultate referenduma na Severu Kosova i Metohije na koji Srbi mahom nisu izašli, izaslanik Nemačke na tzv. Kosovu Jorn Rode rekao je da je za žaljenje poziv Srpske liste na bojkot ovog procesa, prenela je "Koha".

Po njegovim rečima kosovska vlada je uradila svoj deo posla kako bi obezbedila da građani izaberu svoje predstavnike, te s tim u vezi organizovala referendum.

"Bojkot koji traže politički akteri poput Srpske liste je žalostan i destruktivan kada su u pitanju demokratska kultura, rešavanje problema i briga o stvarnom svakodnevnom životu građana. Iskreno rečeno: oni koji su pozivali na bojkot dobili su upravo ono što su tražili", istakao je Rode.

"Koha" podseća da je vlada u Prištini organizovanjem referenduma za smenu gradonačelnika na Severu KiM ispunila svoje obaveze, te zatražila od Evropske unije da ukine "kaznene" mere koje je uvela tzv. Kosovu.

Referendum na severu Kosova i Metohije na kome se glasalo o poverenju četvorici nelegitimnih albanskih gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku,  propao je pošto je na njega izašlo tek 253 Srba dok je za uspeh istog bio potreban glas preko 50 odsto biračkog tela.

image
VV inauguration
banner