Srbija i Balkan

Prvi plodovi referenduma: Peci i Zećiri se useljavaju u zgrade SO Zvečan i Zubin Potok

Kurti sinoć objavio da "oni kojima se četiri gradonačelnika na severu nisu svidela, večeras sa žaljenjem moraju da im čestitaju na funkcijama"
Prvi plodovi referenduma: Peci i Zećiri se useljavaju u zgrade SO Zvečan i Zubin Potok© Зоран Шапоњић

Prva direktna posledica jučerašnjeg referenduma na severu Kosova i Metohije biće da će gradonačelnici Zvečana i  Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zećiri, funkcije umesto u kancelarijama u albanskim selima Lipa i Čabra, ubuduće obavljati u zgradama SO Zvečan i Zubin Potok u centrima ovih gradova.

Ovo je sinoć najavio premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti koji je posle referenduma na kome je od 46.556 upisanih glasalo 253 birača, odnosno 0,59 posto, izjavio da je taj proces "dokaz vladavine prava".  Kurti nije precizirao kog dana će biti organizovano preseljenje Pecija i Zećirija.

"I gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zećiri, mogu konačno da odu u svoje kancelarije i obavljaju svoje dužnosti u zvaničnim objektima opština Republike Kosovo", naveo je Kurti na Fejsbuku.

"Oni kojima se ova četiri gradonačelnika na severu nisu svidela, večeras sa žaljenjem moraju da im čestitaju na funkcijama", dodao je Kurti.

Druga dvojica gradonačelnika, Erden Atić u Severnoj Mitrovici i Ljuljzim Hetemi u Leposaviću funkcije od kraja maja prošle godine obavljaju u zgradama SO u ovim gradovima. Atić se odmah po pobedi uselio u zgradu SO u Bošnjačkoj mahali, dok je Hetemi u kancelariju ušao 26. maja prošle godine, pošto su zgradu SO zauzele specijalne snage kosovske policije. Hetemi zatim mesecima fizički nije napuštao ovu zgradu.

Osim ovog, kao drugu posledicu referenduma, Kurti očekuje i nagradu od strane Evropske unije, odnosno ukidanje "nepravednih mera uvednih Kosovu".

"Omogućavanje smene aktuelnih predsednika i održavanje izbora za smenu bili su ključni kriterijumi za ukidanje mera Evropske unije protiv Kosova. Ove nepravedne mere, nakon današnjeg glasanja, treba ukloniti što pre", objavio je Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija nije propustio priliku i da podseti da su lokalne izbore u četiri opštine, 23. aprila prošle godine, i koje su Srbi takođe bojkotovali, priznali i EU i SAD, odnosno zemlje Kvinte. Kurti je još zahvalio "CIK-u i svim kosovskim institucijama na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa".

Aleksandar Rapajić, programski direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice za RT Balkan kaže da će prva direktna posledica neuspelog referenduma biti da će četvorica albanskih gradonačelnika na severu Kosova ostati na vlasti.

"Kao što vidimo, oni za razliku od onog što je najavljeno sprovode vlast u punom kapacitetu. Indirektne posledice biće da će za neuspeh referenduma ponovo biti optužena srpska strana, tačnije lokalni Srbi, iako znamo da su se svi potrudili da ovaj referendum ne bude uspešan. Već imamo informacije iz Prištine, izjave, da, eto, i pored toga što je pružena mogućnost da se gradonačelnici smene, ne postoji želja u srpskoj zajednici da se taj proces sprovede do kraja. To nije tačno, ovde postoji potreba da se gradonačelnici smene, ali procedura kako je to urađeno i sprovedeno to nije omogućila", kaže Rapajić.

Po njegovim rečima, ne samo administrativno uputstvo vlasti u Prištini, već i pripremne radnje za održavanje referenduma su bili problematični.

"Dodat je veliki broj glasača, iznenada smo dobili skoro 1.500 glasača više u četiri opštine što nije normalna situacija. Tu je i upotreba kamera, organizacija izbornog procesa, sve je to bilo problematično", zaključuje Rapajić.

image
VV inauguration
banner