Srbija i Balkan

Osmanijeva optužila Beograd i Srpsku listu: Oni su krivi za propast referenduma

Osmanijeva je rekla da se Srbija "ponovo nezakonito umešala u izborni proces druge zemlje"
Osmanijeva optužila Beograd i Srpsku listu: Oni su krivi za propast referendumaGetty © Erkin Keci/Anadolu

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani optužila je Beograd i Srpsku listu da su krivci zašto referendum na Kosovu i Metohiji nije uspeo.

Osmanijeva je rekla da se Srbija "ponovo nezakonito umešala u izborni proces druge zemlje".

"Vučić je još jednom prekršio reč koju je dao međunarodnim partnerima", napisala je Osmani na Fejsbuku po zatvaranju birališta.

Ona je dodala da je takozvano Kosovo "dokazalo razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu koga žele da predstavljaju".

"Zahvaljujem se Centralnoj izbornoj komisiji, našim bezbednosnim institucijama, kao i našim partnerima na radu, posvećenosti i saradnji”, dodala je ona.

Nakon održavanja lažnog referenduma, Osmanijeva je navela da je organizacijom Priština ispunila sve uslove koje zahteva Evropska unija, zato, dodaje, traži da se mere prema tzv. Kosovu ukinu.

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije juče je održan referendum o smeni albanskih gradonačelnika izabranih prošle godine na izborima koje su Srbi bojktovali. Scenario je ponovljen i sada, birališta su bila prazna, a u Zubinom Potoku su glasali samo članovi izborne komisije.

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak.

image
VV inauguration
banner