Srbija i Balkan

Završen referendum na severu KiM: Glasalo 253 građana, NVO traže poništavanje

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak
Završen referendum na severu KiM: Glasalo 253 građana, NVO traže poništavanje© FOTO TANJUG/ STR

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije danas je održan referendum o smeni albanskih gradonačelnika izabranih prošle godine na izborima koje su Srbi bojktovali. Scenario je ponovljen i sada, birališta su bila prazna, a u Zubinom Potoku su glasali samo članovi izborne komisije.

 Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković poručio je da ovaj lažni referendum predstavlja sliku Kurtijeve ''demokratije''.

"Slika Kurtijeve 'demokratije' je današnji lažni referendum! Glasanje pod kamerama uz duge cevi, pred albanskim biračkim odborima, s praznim kutijama i praznim ulicama na severu - takve izbore ni Savet Evrope nije video!", poručio je Petković na mreži Iks.

Već sada sasvim je izvesno da referendum, posle poziva Srpske liste na bojkot, nije uspeo i da će Albanci gradonačelnici izabrani sa po nekoliko stotina glasova, na izborima na kojima je glasalo ukupno 13 Srba, ostati na svojim mestima.

Ismet Krieziu iz Kosovskog demokratskog instituta rekao je danas da je ta organizacija zatražila od Centralne izborne komisije u Prištini da poništi glasanje na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika na severu KiM, navodeći da je glasanje propalo zbog slabog odziva.

Srpska lista (SL) je povodom referenduma o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM, saopštila da je završena farsa u organizaciji režima Aljbina Kurtija na severu Kosova i Metohije, ističući da je SL bila u pravu ''kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu''.

Iz SL navode da je današnji dan pokazao više stvari koje se moraju uzeti u obzir u narednom periodu, pre svega od strane predstavnika međunarodne zajednice.

Pre desetak dana su, kada su objavili poziv na bojkot referenduma, kao razlog su naveli biračke spiskove u kojima je nerealan broj glasača, kamere na biračkim mestima, opštu atmosferu na severu KiM, specijalce sa dugim cevima u gradovima i selima severno od Ibra, iseljavanje Srba pod pritiskom.

U kakvoj se atmosferi organizuje referendum govori i činjenica da je Centralna izborna komisija tzv. Kosova tek juče, manje od 20 sati pre početka glasanja objavila spisak i adrese biračkih mesta i da su ona uglavnom u naseljima sa većinskim albanskim stanovništvom.  

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković istakao je da je izuzetno mala izlaznost na glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM dodajući da je uočljiv problem sa postavljanjem biračkih kutija, jer su nameštene tako da kamera direktno može da snimi kako je ko glasao.

Takođe, u blizini biračkih mesta u opštini Zvečan, na mestu gde je bila kancelarija predsednika opštine, smeštena je jedinica NJSO, a to je specijalna jedinica za brzo delovanje - deo ROSU.

U biračke spiskove u četiri opštine upisano je oko 1.500 birača više nego na izborima prošle godine. Da bi referendum uspeo potrebno je da u pojedinim opštinama "za" glasa 50 posto plus jedan birač.

Albanski gradonačelnici upravljaju opštinama Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica od maja prošle godine od kada su i zgrade SO pod kontrolom kosovskih specijalaca.

  • 21. apr 2024 • 20:46

    20:46

    Petković: Lažni referendum je slika Kurtijeve ''demokratije''

    Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković saopštio je povodom danas održanog glasanja o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM, da, kako je naglasio, taj lažni referendum predstavlja sliku Kurtijeve ''demokratije''.

    ''Slika Kurtijeve 'demokratije' je današnji lažni referendum! Glasanje pod kamerama uz duge cevi, pred albanskim biračkim odborima, s praznim kutijama i praznim ulicama na severu - takve izbore ni Savet Evrope nije video!'', poručio je Petković na mreži Iks.

    Srbi su, kako je istakao Petković, hteli da učestvuju u smeni lažne vlasti, ali nisu hteli da učestvuju u farsi.

    ''Srpsko jedinstvo je najveća brana Kurtijevom zulumu!'', istakao je Petar Petković.

  • 20:21

    Srpska lista: Završena farsa u organizaciji Kurtijevog režima

    Srpska lista (SL) je povodom referenduma o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM, saopštila da je završena farsa u organizaciji režima Aljbina Kurtija na severu Kosova i Metohije, ističući da je SL bila duboko u pravu ''kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu''.

    Iz SL navode da je današnji dan pokazao više stvari koje se moraju uzeti u obzir u naredom periodu, pre svega od strane predstavnika međunarodne zajednice.

    ''Prva je da je Srpska lista bila duboko u pravu kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu, jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe. Drugo, želimo da jasno ponovimo da smo bili više nego spremni da učestvujemo u ovom procesu kako bi videli leđa i smenili ove lažne gradonačelnike u našim opštinama, ali nismo želeli da igramo igre u režiji režima u Prištini kojima bi se obesmislio čitav proces i sprečila smena Kurtijevih pulena, a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet'', navode iz Srpske liste.

    Treće, kako dodaju, današnji dan je pokazao kako izgleda demokratija pod Aljbinom Kurtijem, ''sa dugim cevima, specijalcima i oklopnim vozilima na biračkim mestima, kamerama koje snimaju birače i kako se oni izjašnjavaju, odbornicima u biračkim odborima, biračkim odborima bez Srba u njima i brz srpskog jezika na mnogim biračkim mestima''.

    ''Današnji dan je pokazao visok stepen jedinstva srpskog naroda koji je ostao dosledan sebi, ali i pružio dokaz da nisu Srpska lista i Srbija oni koji zastrašuju Srbe već Kurti i njegove ilegalne parapolicijske jedinice, što je za rezultat imalo prazne ulice na severu Kosova i Metohije danas'', poručili su iz Srpske liste.

  • 20:09

    CIK: Glasala 253 građanina od upisanih 46.556 birača

    Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556 koliko ih je upisano u birački spisak.

    Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 111 birača, u Zubinom Potoku 18 , u Leposaviću 124 , dok u Zvečanu niko nije glasao.
    Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

  • 19:49

    Zatvorena glasačka mesta na severu KiM: Izlaznost izuzetno niska

    Glasačka mesta na današnjem referendumu na kojem se odlučivalo o smeni nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije zatvorena su u 19 časova, a na glasanju je zabeležena izuzetno niska izlaznost.

    Svih 23 biračkih mesta na referendumu za smenu gradonačelnika u opštimama Severna Mitrovica , Leposavić , Zubin Potok i Zvečan zatvorena su na vreme, javlja izveštač Tanjuga.

    Ono što je obeležilo današnji referendum je izuzetno niska izlaznost, prisustvo velikog broja pripadnika tzv. kosovske policije i instaliranje kamera koje su pratile čitav proces glasanja, kao i bojkot Srba koji su poslušali apele političkih predstavnika sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u današnjem glasanju.

    Priština je danas u četiri opštine na severu organizovala referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje su privremene institucije propisale, a kojima je učinjeno sve da referendum ne uspe.

    Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je do 15 časova na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM glasalo ukupno 203 građana od 46.566 koliko ih je upisano u birački spisak.

    Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasala su 64 birača, u Zubinom Potoku 17, u Leposaviću 122, dok u Zvečanu niko nije glasao.

  • 19:25

    Kosovski demokratski institut: Poništite glasanje na severu KiM

    Ismet Krieziu iz Kosovskog demokratskog instituta rekao je danas da je ta organizacija zatražila od Centralne izborne komisije u Prištini da poništi glasanje na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika na severu KiM, navodeći da je glasanje propalo zbog slabog odziva.

    "Sa pravne tačke gledišta, zakonski kriterijumi za organizovanje su u velikoj meri ispunjeni, ali u svakom slučaju odziv je neuspeh. Takođe smo ranije pozvali CIK da poništi ovaj proces, uzimajući u obzir finansijski trošak, posvećenost ljudi i vodeći računa o pokazateljima za bojkot ovog izbornog procesa", naglasio je Krieziu.

  • 18:33

    Krieziu: Biračka mesta ne ispunjavaju uslove za tajno glasanje

    Biračka mesta za glasanje na današnjem referendumu o smeni gradonačelnika na severu KiM ne ispunjavaju potrebne uslove koji bi garantovali tajnost glasanja, izjavio je Ismet Krieziu iz Kosovskog demokratskog instituta.  On je naglasio da su glasačke kutije izložene kamerama koje mogu da naruše proces glasanja, prenosi portal Veriu.info.

    "Takođe, Centralna izborna komisija (CIK) nije na vreme obavestila građane o biračkim mestima", rekao je Krieziu.

  • 17:27

    U Zubinom Potoku glasali samo članova biračkog odbora

    Predsednik opštinske izborne komisije za Zubin Potok Miloš Ilić izjavio je da glasanje protiče u najboljem mogućem redu, bez incidenata, ali da je izlaznost veoma mala, prenosi "Kosovo onlajn".

    Građani u Zubinom Potoku imaju priliku da za smenu gradonačelnika glasaju na pet lokacija, a jedna od njih se nalazi u montažnom kontejneru u selu Mala Jabuka. Montažni kontejner postavljen je na jednom skretanju na regionalnom putu koji vodi u Peć.

    Predsednik opštinske izborne komisije za Zubin Potok Miloš Ilić rekao je za "Danas" da glasanje protiče u najboljem mogućem redu, bez incidenata, ali da je izlaznost veoma mala.

    "Trenutno imamo oko 10 birača u biračkim centrima, to je oko 0,10 odsto upisanih birača. Izlaznost je očekivana s obzirom da "Srpska lista bojkotuje. Osim članova biračkog odbora na ovom biračkom mestu niko drugi nije ni glasao", rekao je Ilić.

    Dok je na drugim lokacijama problem kiša, u Maloj Jabuci veje sneg. Kako su rekli iz biračkog odbora, koji ovde čine isključivo Albanci, bio im je jedan birač. Na proteklim izborima bilo je 13 biračkih centara, a oni su sada objedinjeni u njih pet: zgrada opštine, javnom objektu u selu Mala Jabuka, Bubinom mostu, Brnjaku i OŠ "Osman Aga".

  • 16:27

    CIK: Do 15 časova glasale 203 osobe

    Centralna izborna komisije saopštila je da su do 15 časova glasale 203 osobe na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, prenosi "Kosovo onlajn".

    U Severnoj Mitrovici glasale su 64 osobe, Zvečanu nijedna, Leposaviću 122, dok je u Zubinom Potoku glasalo 17 osoba.

    Pravo glasa na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova ima 46.556 građana, pa je do 15 časova glasalo svega 0,44 odsto.

    U četiri opštine na severu Kosova danas se organizuje referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

    Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je rezultiralo dolaskom na vlast aktuelnih, nelegitimno izabranih gradonačelnika.

    Za isti presek, u isto vreme, na prošlogodišnjim izborima sa gradonačelnike na severu, kada su izabrani albanski gradonačelnici, izašlo je 1.092 glasača. Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.

  • 15:16

    U Zvečanu prazne biračke kutije

    Do 14 časova nijedan građanin nije glasao ni u jednom od pet biračkih mesta u ovoj opštini, prenosi prištinski portal "Reporteri". U ovoj opštini pravo glasa ima 7.209 građana, a sve kutije na pet biračkih mesta su prazne.

    U međuvremenu, predsednik Centralne izborne komisije Kreshnik Radoniki saopštio je da je do 11 sati glasalo 46 ljudi u Leposaviću, sedam u Zubinom Potoku i 32 u Severnoj Mitrovici.

  • 15:07

    Barbano: Euleks prati opštu bezbednosnu situaciju

    Šef Euleksa na tzv. Kosovu Pjetro Barbano rekao je da u koordinaciji sa tzv. Kosovskom policijom i Kforom prate bezbednosnu situaciju u četiri opštine na severu u kojima se održava referendum za smenu gradonačelnika, prenose Reporteri.

    "U koordinaciji sa KP i KFOR-om, Euleks prati opštu bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta u četiri opštine u kojima se glasa za opoziv gradonačelnika", napisao je on na društvenoj mreži "Iks".

image
VV inauguration
banner