Srbija i Balkan

Komemorativni program u Malom Orašju: Među prisutnima i roditelji dece stradale u Ribnikaru

U 12 časova održana je revijalna utakmica omladinskih selekcija Crvene zvezde i Partizana

Jednominutnim oglašavanjem sirena, recitalom posvećenom ubijenima i govorima o nastradalima iz njihovog privatnog života počeo je program posvećen nevinim žrtvama masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni.

Očekuje se i prikazivanje polučasovnog dokumentarnog filma "Nebeska družina".

Pre samog programa sećanja, porodice žrtava, njihovi prijatelji i ostali građani palili su sveće i polagali cveće na mestu na kom je stradalo šest od ukupno devet žrtava ovog zločina.

Među njima su bile i porodice nastradale dece u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, koje su samo dan ranije doživeli sličnu sudbinu. 

Na samom programu su dati pomeni i stradaloj deci u Ribnikaru, ali je istaknuto da ne treba zaboraviti i ranjene u ovim strašnim zločinima.

Ivana Bošković, nastavnica petorice mladića iz Malog Orašja, održala je govor.

"Deco moja draga, nismo mogli da vas sačuvamo za budućnost, ali vam dajem reč da vas nećemo nikad zaboraviti. Dok bude glasa u nama, koji smo vas poznavali, pričaćemo o vama budućim generacijama. Ostale su fotografije, ostali su snimci, pre svega ostalo je pamćenje na vas", rekla je profesorka.

U prisustvu porodica nastradalih u Duboni i Malom Orašju, delegacija fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i stotina gledalaca počeo je memorijalni turnir u malom fudbalu "Za naše anđele".

Dan obeležavanja godišnjice masakra 4. 05. 2024. počeo je prigodnom ceremonijom, a turnir je okupio 12 ekipa.

"Naša obaveza danas je da čuvamo sećanje na sve nastradale i da ne dozvolimo da vreme donese zaborav. Ovaj turnir će postati tradicionalan jer je veliki broj mladića nastradalih 04. maj volelo i igralo fudbal. Tragedija je da se na ovim terenima masakr i dogodio. Tuga je velika, a ogromne su i rane svih preživelih. Zato je neophodno da se zajedno borimo da oni imaju kvalitetan oporavak do potpunog izlečenja i u tu svrhu smo danas turnir i organizovali, da prikupimo novac za tretmane povređenih", rekao je Anđelko Aćimović jedan od organizatora turnira, navodi se u saopštenju.

Jedna od ekipa koja je učestvovala na turniru biće baš iz škole Vladislav Ribnikar.

Na samom fudbalskom terenu FK Ravni Gaj ispisane su poruke: "Živite", "Dan prođe, al' taj dan nikad", "Tamo gde ste vi, zlo ne postoji, ovde gde smo mi sve je puno vas".

image