Srbija i Balkan

Bajke Dore Bakojani: "Kosovo" rekorder u reformama

Kakve su sve reforme sprovedene u lažnoj državi, nije jasno
Bajke Dore Bakojani: "Kosovo" rekorder u reformama© George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani tvrdi da ni od jednog kandidata za potencijalno članstvo u SE nije traženo da preduzme toliko reformi kao što je slučaj sa "Kosovom" te da je to verovatno razlog zašto je 83 odsto poslanika glasalo za njen izveštaj.

O tim silnim "reformama" verovatno najbolje svedoče rekordni nivoi korupcije, kršenja ljudskih prava Srba pa i iseljavanja Albanaca sa Kosmeta. Takvu "zemlju" snova, i "rekordera" u reformama, zaista bi bilo nemoguće ne nagraditi ilegalnim članstvom u međunarodnoj organizaciju.

Sve te silne reforme svele su se samo na jednu obavezu Prištine koju je neophodno ispuniti za ulazak u Savet Evrope – a to je formiranje ZSO. S obzirom na to da se Zajednica srpskih opština može osnovati i naknadno, nakon ulaska u ovo telo, ne čudi to što srpsko zvaničnici veruju da ta obaveza neće biti ispunjena nikad.

Bakojani se za "Reporteri" pohvalila kako je za postizanje pozitivnog mišljenja bilo potrebno 300 dana misije u Prištini, Severnoj Mitrovici i Briselu, tim specijalizovanih advokata i desetine sastanaka sa vladama, ambasadorima, predstavnicima Srbije… S kim se Bakojanijeva sastajala ne zna se, budući da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da "čak ni osnovna obaveza razgovara sa Srbijom nije ispunjena".

On je podsetio da je najpre trebalo da se vide dok je pisala izveštaj, ali se od toga odustalo. Potom je trebalo da se čuju konferencijski putem video linka, ali su rekli da to nije moguće zbog zdravstvenog stanja Bakojanijeve.

Bivša grčka ministarka spoljnih poslova rekla da u izveštaju nije dala stav o državnosti "Kosova", objašnjavajući da ako bi postojala odluka o statusu "Kosova", ne bi preduzela takav izveštaj, jer se njen stav poklapa sa stavom njene zemlje - ne priznaje "Kosovo". Zašto i kako je moglo da se desi da jedna autonomna pokrajina jedne suverene države uopšte pokuša da uđe u neku međunarodnu organizaciju, nije jasno.

Isto kao što nije jasno, da li su Kipar, Trakija i istočni Egej "sledeće Kosovo", za šta je, kako kažu uvod napravio baš izveštaj Bakojanijeve.

image