Srbija i Balkan

"Besmrtni puk" u Beogradu: Ove godine pridružuju se Niš i Kragujevac

Na Dan pobede u svim gradovima i selima Ruske Federacije i mnogim zemljama sveta biće održane praznične manifestacije posvećene godišnjici pobede nad fašizmom
"Besmrtni puk" u Beogradu: Ove godine pridružuju se Niš i Kragujevac© Amir Hamzagic/ATAImages

U Srbiji će se povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu sutra, 9. maja, održati šetnja "Besmrtni puk" u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, saopštio je Ruski dom u Beogradu.

Manifestacija, pokrenuta u Rusiji, poprimila je međunarodni karakter, a u Srbiji se održava od 2016. godine. Organizuje se u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine. To je ujedno i doprinos borbi protiv pokušaja revizije istorije, navode organizatori.

Ovogodišnje okupljanje učesnika "Besmrtnog puka" zakazana je za sutra u 9.30 časova kod spomenika Vuku Karadžiću, u 10 časova je planiran koncert hora novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

Kolona učesnika "Besmrtnog puka" će u 10.30 časova krenuti prema Groblju oslobodilaca Beograda. Ovde će svečano biti položeni venci i cveće na Spomenik oslobodiocima Beograda, Večnu vatru i Spomenik Crvenoarmejcu.

Prvi put manifestaciji će se pridružiti Kragujevac i Niš. U Kragujevcu šetnja je zakazana za 16 časova, od Trga narodnog heroja do Đačkog trga, dok je u Nišu okupljanje učesnika u 10.30 časova ispred bivšeg nacističkog logora "Crveni krst".

Šetnja je planirana do Trga kralja Milana, gde će biti položeni venci na spomenik oslobodiocima Niša.

Povodom godišnjice Velike Pobede u Beogradu je sinoć održan koncertom čuvene ruske vokalne grupe "Hor Tureckog", organizovanom uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije i moskovske vlade.

Na Dan pobede u svim gradovima i selima Ruske Federacije i mnogim zemljama sveta biće održane praznične manifestacije posvećene godišnjici pobede nad fašizmom.

Na Crvenom trgu u Moskvi sutra će biti održana Parade pobede povodom dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Kako je ranije najavio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u ovogodišnjoj paradi učestvovaće više od 9.000 ljudi, a biće prikazano 70 primeraka ratne tehnike.

image