Srbija i Balkan

Srbija, Rusija i još osam zemalja povodom Dana pobede: Neprihvatljivi pokušaji veličanja nacizma

Nesebična borba pobednika i ubedljiva pobeda nad idejama rasne superiornosti i mizantropije simbolizuju trijumf sila dobra nad silama zla, poručuju delegacije Srbije, Rusije i još osam zemalja povodom 78 godina od pobede nad nacizmom
Srbija, Rusija i još osam zemalja povodom Dana pobede: Neprihvatljivi pokušaji veličanja nacizmaGetty © Sovfoto/Universal Images Group

"Pozivamo sve zemlje i narode da se sećaju boraca protiv fašizma i nacizma tokom Drugog svetskog rata i da poštuju njihov podvig. Poraženi nacizam ne sme ponovo da podigne glavu", poručuju delegacije Srbije, Rusije i još osam zemalja povodom 78 godina od pobede nad nacizmom.

Naša zajednička dužnost je da pažljivo čuvamo istorijsko sećanje na tragične događaje iz Drugog svetskog rata i podvig miliona ljudi koji su poginuli u ime mira i prosperiteta budućih generacija, poručuju u zajedničkom saopštenju delegacije Srbije, Rusije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana pri OEBS-u. 

U njemu ukazuju da nesebična borba pobednika i ubedljiva pobeda nad idejama rasne superiornosti i mizantropije simbolizuju trijumf sila dobra nad silama zla i da se to ne može zaboraviti.

Neprihvatljivi su pokušaji da se revidiraju rezultati Drugog svetskog rata, da se veličaju nacisti i njihovi kolaboracionisti, ili da se negiraju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, poručuju pomenute delegacije iz OEBS-a.

Zločini nacista i njihovih kolaboracionista ne zastarevaju, navodi se u saopštenju i upućuje na odluke Nirnberškog tribunala, koji je pravno ovekovečio pobedu nad nacizmom.

"Najoštrije osuđujemo uništavanje i skrnavljenje spomenika i grobova oslobodilaca bilo koje nacionalnosti koji su svoje živote položili na oltar pobede", dodaje se.

Srbija, Rusija i još osam država koje stoje iza saopštenja, poštuju rezoluciju Generalne skupštine UN usvojenu krajem 2023. godine – "Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije".

Široka podrška koju uživa pomenuta rezolucija ukazuje na odlučnost međunarodne zajednice da spreči ponavljanje tragičnih grešaka iz prošlosti, navodi se u saopštenju.

image