Srbija i Balkan

Potraga za nestalima bez rezultata: Proces tri godine blokiran zbog opstrukcija Prištine

Prve prisilne masovne otmice dogodile su se kod Dečana gde je oteto i ubijeno sedmoro ljudi. Svi su bili stariji od 60 godina. Narednih godina teroristička OVK otela je više stotina Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu želeli da uđu u tzv. OVK
Potraga za nestalima bez rezultata: Proces tri godine blokiran zbog opstrukcija Prištine© РТ Балкан/Јелена Марковић

Proces traženja nestalih sa Kosova i Metohije blokiran je već tri godine zbog opstrukcija Prištine. Porodice nestalih su ljute, članovi porodica kojih je sve manje čekaju da saznaju sudbinu svojih nestalih. Taj broj varira, ali se ne smanjuje – oko 570 prisilno nestalih je Srba i nealbanaca na Kosmetu, poručili su danas iz udruženja "Kosovski stradalnici".

"Molimo po ko za koji put da se nas sete, ne samo kada su konferencije za novinare, nego da malo više zagrebu, jer se stvara slika da se više ne zna ni u samoj Srbiji koliko je Srba postradalo, koliko je manastira izgorelo, koliko je ljudi proterano", navela je Gordana Đikanović iz udruženja "Kosovski stradalnici".

Zanemaruje se, ukazala je Đikanovićeva, činjenica da su kosmetski Srbi narod nad kojim je izvršen genocid.

"Od 250.000 prognanih vratilo se manje od dva odsto – bilo u svoje domove, bilo u neku drugu sredinu. Stvara se utisak da niko ne bavi uslovima za vraćanje i opstanak Srba na KiM", naglasila je Đikanovićeva, ističući:

"Proleće je godišnje doba koje u nama budi bol. Većina zločina i otmica se dogodila u proleće od 1998. do 2000. godine."

Prema rečima predsednika Vladine komisije za nestala lica Veljka Odalovića, čitav proces je blokiran poslednje tri godine, otkad se ne sastaje radna grupa Beograda i Prištine.

Odalović se osvrnuo na pronalazak prve masovne grobnice. Naveo je da su novinari tada bili pozvani, ali nijedan strani medij nije preneo šta je otkriveno, iako je bilo njihovih novinara na licu mesta koji su mu rekli da su uredno poslali izveštaje sa terena. 

"Videli su tela koja plivaju u jezeru, videli su zid na kojem su vršene egzekucije, na kojem je bilo tragova sveže krvi", prisetio se Odalović, dodajući:

"Narednog dana nijedan međunarodni medij nije izvestio o tome. Niko sem nas i domaćih medija nije pričao o tome. To je ukazivalo još tada da postoji sprega medijske kampanje za ono što je dalje sledilo."

Prve prisilne masovne otmice dogodile su se kod Dečana gde je oteto i ubijeno sedmoro ljudi, svi su bili stariji od 60 godina. Narednih godina teroristička OVK otela je više stotina Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu želeli da uđu u terorističku organizaciju i ubijaju Srbe.

Otmice i ubistva nastavljaju se i nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga na KiM, a posebno u periodu od 12. juna 1999. do kraja 2000. godine.

image