Srbija i Balkan

Obeleženo četvrt veka od početka NATO agresije: Pamtimo prošlost, ne pristajemo na komadanje Srbije

U Prokuplju se održao Dan sećanja na stradale povodom 25. godišnjice od početka NATO agresije na SRJ. Državnoj manifestaciji prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije
Obeleženo četvrt veka od početka NATO agresije: Pamtimo prošlost, ne pristajemo na komadanje Srbije© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Prve NATO rakete pre dvadeset pet godina, pale su na kasarnu Ratka Pavlovića – Ćićka u Prokuplju, odnoseći tako prvu srpsku žrtvu NATO agresije, vojnika Bobana Nedeljkovića.

Danas je Prokuplje, na 25. godišnjicu od početka NATO agresije na SRJ, domaćin državne manifestacija "Dan sećanja na stradale", a skup je počeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom. Održan je i minut ćutanja za sve stradale. Minut je trajao 78 sekundi, koliko je dana trajalo NATO bombardovanje.

Državnoj manifestaciji uz patrijarha prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Vojske Srbije, policije, verskih zajednica i brojni građani.

Predsednik Vučić je poručio da su u bombardovanju 1999. hteli da unište Srbiju i da su mislili da su u tome uspeli.

"Oni su hteli da nam unište otadžbinu, da unište Srbiju, da je raskomadaju, ali prošlo je 25 godina i mi se ne damo. Još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi, u jednoj maloj zemlji koji se i dalje ponosno drži, ne pristaje na okupaciju i naređenja sa strane. Jedan mali, ali ponosan narod koji hoće budućnost onako kako su je njeni ljudi odredili", rekao je predsednik.

Vučić je dodao da nije pitanje našeg bola, već pitanje onog što su zlikovci uradili, pokušavajući da nam objasne da su morali, da je to bilo potrebno da bi Srbija krenula napred. 

"Moje je kao predsednika Srbije da im kažem – jači je ovaj narod i Srbija nego što mislite. Odupiraćemo vam se dok dišemo. Vazduh možete da nam uzmete. Slobodu vam nećemo dati. Jer volimo Srbiju, živimo za Srbiju i nikada nećemo pristati da nam uzmete Kosovo", rekao je Vučić i upitao "šta smo mi bez Srbije".

Predsednik je govoreći o žrtvama rekao da su njihovi životi utkani u kamen budućnost Srbije, bez njih, kako je dodao, nismo ništa i nikada ne smemo to da zaboravimo.

"I kad nam oni kažu 'ne brinite, žao nam je zbog civila.' Stvarno? A nije vam žao vojnika i policajaca jedne suverene zemlje, koje ste ubijali. Neka vam Bog oprosti svaki greh, mi ih nikada nećemo zaboraviti", dodao je Vučić.

Predsednik je ponovio da Srbija u NATO neće ući nikada, i da će čuvati svoju neutralnost.

"Nema čime ih niste nagradili, nema čime Srbiju niste kaznili. Ali ne možete da nam otmete pravo da živimo za svoju zemlju, i volimo slobodu više od svega. Toplica je deo junačke Srbije, ovde niko nikad nije pitao koja je cena slobode. Ovde vam danas kažem: mala Srbija boriće se čašću, znanjem, svim što ima,i svim čime raspolaže da sačuva svoju teritoriju, narod i budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo. Neka živi Srbija, neka živi budućnost Srbije", poručio je srpski predsednik.

Dodao je da je da su Srbiju pokušali da ugase, ali nikada nisu uspeli.

"I ova kiša je znak za preporod Srbije. Pre 25 godina je bio prelep dan, i tada su počeli da ubijaju. Pred vama je Srbija koja će znati da se sačuva i da se odbrani. Srbiju im nećemo dati. Živela Srbija", naglasio je Vučić.

Dodik: Kad ubijete dete, ubijete čitav svet

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da danas obeležavamo strašan dan u našoj istoriji dan kada je prva bomba odjeknula u srcima svih Srba širom planete ma gde se oni nalaze.

"Nisu imali ništa osim volje i želje da malom narodu nanesu udarac od koga ne bismo mogli da se oporavimo. Utrkivali su se oni koji su u Drugom svetskom ratu bili na drugoj strani da nas bombarduju. Ubijali su nam decu. Ubijali malu decu, tek rođenu. Kad ubijete dete, ubijete čitav svet", poručio je Dodik.

Dodik je naveo i da i danas kad pogleda iza sebe, vidi da u našem narodu mnogo ima onih koji nekoga nemaju jer je neki tuđin hteo da ovde upravlja.

"I opet kad pogledam šta su učinili sa svim tim. Da li je nestala Srbija? Nije. Da li je srušena Srbija? Da porušili ste je. Da li su nestali Srbi? Ne, nisu nestali Srbi. Šta ste hteli da ovim uradite, da promenite naš karakter, da promenite režim koji vam navodno nije odgovarao?", upitao je Dodik.

Prošlo je mnogo godina od tih bombi, ali kako neko da zaboravi, rekao je, i dodao da su ove rane koje najviše bole.

On je, kaže, ponosan na Srbiju koja se "izgradila i digla" do mere da je danas stabilna i sigurna zemlja, uvažena u regionu i na globalnom nivou. 

"Mala u odnosu na druge, ali dovoljno snažna. Da nikada ne zaboravi, i da bar što se mene tiče, ne oprosti", rekao je Dodik

Sloboda je, kaže, najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta, zajedno sa našom verom, identitetom i slavom – to je sve ono što čini naš narod posebnim. 

Patrijarh Porfirije: Sećanje na žrtve NATO bombardovanja nije zlopamćenje

U ovaj "za srpski, svetosavski narod zavetni dan", skupili smo se da molitvom Bogu posvedočimo opredeljenost da budemo na strani mira, a ne rata, kao i na strani pravednih i nevinih, a ne zločinaca poručio je patrijarh Porfirije.

U istoriji se, kako je on rekao, pre 25 godina, potvrdila drevna istina, kako je čovek veliki samo kad je čovek, a bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo.

"Ja sam srećan čovek, kao pravoslavni Srbin, blagosloven kao sveštenik jer nijedan ultimatum nije pokolebao moj narod da se odrekne ljubavi, Boga i bližnjeg", rekao je on.

Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji, i svi stradali nisu stajali na istoj strani – strani nevine žrtve, upitao je poglavar SPC.

"Nevina krv koja je tad pala širom zemlje, postala je zalog naše nade i seme spasa. Naš orijentir i merilo su sveti mučenici koji su ostali dosledni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu. Zato, i pored činjenice da smo izgubili najmilije, naše poverenje u Boga čini da glavni osećaj koji nas obuzima nije neutešna žalost i nenadoknadivi gubitak nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, imamo, i imaćemo najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju golgotsku žrtvu za egzekutorske privilegije", istakao je patrijarh.

Opredeliti se za Hrista znači stati uz svakog nevinog stradalnika, rekao je patrijarh, poručujući da Srbe bole rane svakog nevinog Avelja.

Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i idemo u budućnost, imajući kao vodilju nadu, jer po rečima Svetog pisma, "nada ne postiđuje", ukazao je.

Kako je rekao, mi smo i danas meta mnogih ljudi.

"Mi nikoga nećemo progoniti niti klevetati, ali istinu svedočićemo. Sećanje na žrtve NATO bombardovanja nije zlopamćenje. To je svedočenje istine, pravde, ljubavi, mira, nastojanje da se projavi punoća dobra", rekao je patrijarh.

Prisutnima se obratila i Anđelka Tošović, koja je u bombardovanju izgubila oca i sestru koja je imala samo 11 meseci.

"Prošlo je 25 godina od kako su mog oca i moju sestru odnele ptice. Ja ih nisam upoznala, bila sam u majčinoj utrobi. Bila je Velika subota, moja porodica se spremala za Vaskrs. To je trebalo da bude njihov prvi zajednički praznik, ali niko nije ni slutio da će biti poslednji. Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju", rekla je Anđelka Tošović koja se rodila dva meseca nakon stradanja članova svoje porodice.

Često se zapita kako bi Bojana izgledala.

"Ja nikoga ne mrzim i nikome ne želim zlo, čak ni onima koji su ga naneli meni, mojoj porodici i našoj zemlji", rekla je Anđelka Tošović, dodajući da se nada da će Bog zalečiti rane svih ranjenih duša u ovoj zemlji, a kako je dodala "mnogo nas je".

image
VV inauguration
banner